utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Sećanje na velikog slikara koji je rođen u Bačkoj Palanci

Sećanje na velikog slikara koji je rođen u Bačkoj Palanci

Franc Ajzenhut (1857-1903), jedan od vodećih slikara orijentalnih tema svog vremena, smatra se za mađarskog slikara nemačkog porekla, a rođen je u Bačkoj Palanci i to do skoro nisu znali ni mnogi Palančani.

Ovde ga savremeni lokalni hroničari ubrajaju u velikane bačkog grada na levoj obali Dunava i u toku su pripreme za obeležavanje 160 godina od rođenja slikara koji je najpoznatiji po čuvenoj slici „Bitka kod Sente“ mada je uradio još mnogo vrednih slika.

Nosilac manifestacije kojom će se omogućiti da se Palančani bliže upoznaju sa životom i stvaralaštvom Franca Ajzenhuta, je Udruženje građana „Stav“ iz Bačke Palanke.

– Još krajem prošle godine napravili smo projekat obeležavanja 160 godina od rođenja Franca Ajzenhuta i predstavili ga Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a Sekretarijat je prihvatio našu ideju i odobrio nam 250.000 dinara za ovu namenu – kaže Zoran Jovičin iz UG „Stav“.

– Ideja je, između istalog, da 25. januara, na sam dan rođenja velikog slikara, na platnu, odnosno na ciradi, uradimo repliku njegovog najpoznatijeg dela „Bitka kod Sente“. Slika će biti urađena u prirodnoj veličini formata 400 sa 700 centimetara, oko mesec dana biće postavljena u Gradskom muzeju u Bačkoj Palanci, a posle će se stalno nalaziti u jednoj od učionica neke od škola. Ta slika urađena je povodom obeležavanja hiljadu godina od dolaska Mađara na ove prostore. Zajedno sa slikom planiramo da uradimo i portret Franca Ajzenhuta – najavljuje Jovičin i dodaje da je to samo jedan deo projekta.

Drugi deo projekta predviđa da se na osnovu monografije Olge Ninkov Kovačev, višeg kustosa Gradskog muzeja u Subotici, napravi brošura na osam strana koja je namenjena ovdašnjim učenicima osnovnih i srednjih škola.

– Pokušaćemo da se dogovorimo sa nastavnicima likovnog vaspitanja i istorije da do 15. februara bar 15 minuta na jednom času bude posvećeno Francu Ajzenhutu, a da se učenicima podele brošure kako bi znali ko je bio i odakle je ovaj veliki slikar – dodaje Jovičin.

– Pre nas ovde su živeli neki ljudi, a živeće i posle nas, pa mislim da smo nepravedno do sada zapostavljali bačkopalanačke velikane, a ova sredina ih ima. Pozvali smo da manifestaciji, u Muzeju grada promociji platna, prisustvuju i predstavnici ambasade Republike Mađarske u Srbiji. U programu bi učestvovali i članovi ovdašnjeg Mađarskog kulturno umetničkog društva „Šandor Večera“, Pevačka grupa „Zvono“ i Klub klasične gitare „Akord“.

U Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ napravićemo promociju monografije Olge Ninkov Kovačev. U Galeriji našeg Kulturnog centra otvorili bi izložbu članova Udruženja likovnih umetnika „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke, a oni će uraditi slike segmenata iz Ajzenhutovih radova, a ne replike njegovih slika. Takođe, ovdašnji kolekcionar i hroničar ove sredine Leonardo Nemet izložiće nekoliko svojih replika Ajzenhutovih slika – najavljuje Jovičin.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.