Насловна / Вести / Сећање на великог сликара који је рођен у Бачкој Паланци

Сећање на великог сликара који је рођен у Бачкој Паланци

Франц Ајзенхут (1857-1903), један од водећих сликара оријенталних тема свог времена, сматра се за мађарског сликара немачког порекла, а рођен је у Бачкој Паланци и то до скоро нису знали ни многи Паланчани.

Овде га савремени локални хроничари убрајају у великане бачког града на левој обали Дунава и у току су припреме за обележавање 160 година од рођења сликара који је најпознатији по чувеној слици „Битка код Сенте“ мада је урадио још много вредних слика.

Носилац манифестације којом ће се омогућити да се Паланчани ближе упознају са животом и стваралаштвом Франца Ајзенхута, је Удружење грађана „Став“ из Бачке Паланке.

– Још крајем прошле године направили смо пројекат обележавања 160 година од рођења Франца Ајзенхута и представили га Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а Секретаријат је прихватио нашу идеју и одобрио нам 250.000 динара за ову намену – каже Зоран Јовичин из УГ „Став“.

– Идеја је, између исталог, да 25. јануара, на сам дан рођења великог сликара, на платну, односно на циради, урадимо реплику његовог најпознатијег дела „Битка код Сенте“. Слика ће бити урађена у природној величини формата 400 са 700 центиметара, око месец дана биће постављена у Градском музеју у Бачкој Паланци, а после ће се стално налазити у једној од учионица неке од школа. Та слика урађена је поводом обележавања хиљаду година од доласка Мађара на ове просторе. Заједно са сликом планирамо да урадимо и портрет Франца Ајзенхута – најављује Јовичин и додаје да је то само један део пројекта.

Други део пројекта предвиђа да се на основу монографије Олге Нинков Ковачев, вишег кустоса Градског музеја у Суботици, направи брошура на осам страна која је намењена овдашњим ученицима основних и средњих школа.

– Покушаћемо да се договоримо са наставницима ликовног васпитања и историје да до 15. фебруара бар 15 минута на једном часу буде посвећено Францу Ајзенхуту, а да се ученицима поделе брошуре како би знали ко је био и одакле је овај велики сликар – додаје Јовичин.

– Пре нас овде су живели неки људи, а живеће и после нас, па мислим да смо неправедно до сада запостављали бачкопаланачке великане, а ова средина их има. Позвали смо да манифестацији, у Музеју града промоцији платна, присуствују и представници амбасаде Републике Мађарске у Србији. У програму би учествовали и чланови овдашњег Мађарског културно уметничког друштва „Шандор Вечера“, Певачка група „Звоно“ и Клуб класичне гитаре „Акорд“.

У Народној библиотеци „Вељко Петровић“ направићемо промоцију монографије Олге Нинков Ковачев. У Галерији нашег Културног центра отворили би изложбу чланова Удружења ликовних уметника „Петар Томић“ из Бачке Паланке, а они ће урадити слике сегмената из Ајзенхутових радова, а не реплике његових слика. Такође, овдашњи колекционар и хроничар ове средине Леонардо Немет изложиће неколико својих реплика Ајзенхутових слика – најављује Јовичин.

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *