utorak, mart 31, 2020
Naslovna / Vesti / Sindikati strahuju: Ocenjivanje nastavnika oteraće najbolje iz sistema

Sindikati strahuju: Ocenjivanje nastavnika oteraće najbolje iz sistema

Nova pravila za 80.000 učitelja, nastavnika i profesora – i njihov rad će se ocenjivati i nagrađivati.
Sindikati sumnjaju u najavljene kriterijume rangiranja, dok nadležni odgovaraju da nema razloga za strah i da će zajedno praviti sistem platnih razreda.

Sindikati su nezadovoljni predloženim rešenjem. Tvrde da to nisu platni razredi kojima su se nadali i podsećaju da su očekivali da svi koji se finansiraju iz budžeta budu u jednom sistemu nagrađivanja i da imaju početne plate u skladu sa obrazovanjem.

Sumnjaju i u pravednost budućeg sistema platnih razreda.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika ukazuje da niko ne govori o kriterijumima kako će neko biti vrednovan, o tome ko će i kako utvrditi koliko i da li radi neki nastavnik.

„Bojimo se politizacije i zloupotrebe i bojimo se da će ovaj sistem, ne nagraditi, već oterati najbolje iz sistema“, kaže Jankovićeva.

Ministar kaže da je reč o veoma ozbiljnom poslu koji će raditi posebno oformljene komisije. Postignuća dece biće, kaže on za RTS, najvažniji vrednosni kriterijum za procenu rada nastavnika.

Ubuduće će se češće testirati znanje dece na nivou cele Srbije, što će pravedno pokazati koji je profesor kako radio i šta je naučio svoje đake. Takođe, radiće se i procene mogućeg uspeha svakog deteta.

„Ako je dete predviđeno da bude vrlo dobro i sa nastavničkim timom postignete da on bude vrlo dobar, onda ste posao korektno uradili – ne da imate više vukovaca, lažnih vukovaca, to je ulepšavanje stvarnosti. Ako vi od deteta koje je trebalo da bude vrlo dobro napravite da bude dovoljno, onda neki problem postoji“, kaže Šarčević.

Neće moći više u dnevnik i radnu listu da se upisuje jedno, a radi drugo, upozorava ministar.

„Ako je njegov ishod loš, ja znam da se nije spremao, tako da nemojte da imate zabludu u javnosti i medijima“, ističe Šarčević.

Kaže da će se raditi stručno i demokratski, i da će ovo raditi sindikati i ministarstvo.

„Direktor ne sme više da bude pasivan“, poručuje ministar. Uspeh dece pokazaće i da li se zaista drže dopunska i dodatna nastava, što će takođe uticati na plate zaposlenih.

Sve
informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter
nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / RTS / Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.