субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Скупштина Војводине: Више новца за развој локалних самоуправа

Скупштина Војводине: Више новца за развој локалних самоуправа

Посланици Скупштине Војводине усвојили су данас већином гласова други ребаланс буџета Покрајине за 2017. годину, који ће бити увећан 1,24 милијарду динара у односу на прошлу касу, такође утврђену ребалансом у другој половини јуна.

За усвајање те одлуке изјаснило се 75 посланика, док су 22 била против.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић нагласила је да ће од додатних прихода у буџету 430 милиона бити усмерено за саобраћај, 276,1 милиона за водопривреду, 200 милиона за локални развој и 44 милиона за социјалну заштиту. За превремену отплату јавног дуга Покрајине, намењено је 470 милиона динара што ће додатно олакшати обавезе Војводине.

Образлажући други овогодишњи ребаланс војвођанске касе, председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је за скупштинском говорницом да се ребаланс десио из суштински добрих разлога, „због добрих вести у привредном ткиву Војводине”, односно захваљујући повећању прихода од пореза на добит, што је резултат привредног раста.

Желимо буђење Војводине, да све општине буду спремне, одговорне, професионалне, да рачунају на такве могућности (Игор Мировић)

– Ребалансом ћемо дати додатни импулс за економски развој – поручио је Мировић, уз напомену да проходи од пореза на добит имају и даље тенденцију раста.

Како је додао, значајна уштеда у буџету је направљена је и када је реч о уклањању рушевина објекта Радио-телевизије Војводине на Мишелуку јер је процена управе РТВ-а била да ће то коштати више од 190 милиона динара, али је преко Управе за капитална улагања изабран извођач за нешто више од 52 милиона. Та разлика у новцу, као и додатни приходи у буџету, ребалансом су преусмерени за друге намене, а намера Покрајинске владе била је да се након усвајања новог износа покрајинске касе, већ током наредне недеље распишу конкурси за нове радове и да током октобра и новембра „имамо одређене елементе за нове инвестиције у локалним самоуправама”.

– Тај план је веома амбициозан и укључује значајна повећања у односу на иницијални буџет, од шест процената, готово 3,8 милијарди више, и готово све иде у инвестиције. Инвестиције захтевају процедуру: јавне конкурсе, припрема пројеката пре тога, грађевинске дозволе. Желимо буђење Војводине, да све општине буду спремне, одговорне, професионалне, да рачунају на такве могућности. Да не рачунају више на Покрајинску владу, која ће чекати усмеравање новца у задуживање, пропале пројекте, трошити ненаменски преко разних фондова и парафондова, већ да рачунају на Покрајинску владу која је спремна да сав расположиви новац пореских обвезника у Војводини усмери, пре свега у економски развој, развој локалних самоуправа, капиталне пројекте – нагласио је Мировић.

Он је напоменуо да, захваљујући сарадњи с Републичком владом, ускоро неће више бити речи о „Жежељевом” мосту, згради РТВ-а и Народног позоришта у Суботици као дугогодишњим пројектима, и да следе бројни нови пројекти, попут 11 пројеката о наводњавању, односно реконструкције каналске мреже.

У скупштинској расправи о ребалансу буџета представници владајуће већине говорили су да се после дуго година у кратком периоду ради ребаланс буџета као последица повећаних буџетских прихода, док су посланици опозиције критиковали да је управо чињеница да се на две узастопне седнице расправља о ребалансу буџета потврда непланског приступа у креирању покрајинске касе.

Шефица посланичке групе СВМ-а Ленка Ердељ најавила је подршку овом предлогу, додајући да је Предлог ребаланса буџета направљен озбиљно и одговорно, с реалним параметрима јер највећи део иде за капитална инвестициона улагања. Она је нагласила важност изградње система за наводњавање да би се олакшао посао великом броју војвођанских пољопривредника.

Посланик ДС-а Ненад Боровић поздравио је чињеницу да су приходи од пореза на добит повећани, али истовремено критиковао да нова средства уопште нису усмерена ка јачању привреде која је и заслужна за пуњење буџета. Такође, критиковао је даљи раст трошкова за зараде запослених и режијске трошкове.

Шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић рекао је да је други ребаланс проследица „катастрофално лоше процене приходне стране буџета” од власти и да ребаланс „неће битно променити ионако суморну слику у Војводини”.

Бранислав Богарошки из ЛСВ-а навео је да ће због касног ребаланса та нова свота остати неутрошена, и изразио незадовољство што је, како је рекао, изузетно мало новца од нових прихода покрајинске касе усмерено на обнову каналске мреже у време када је пољопривреда суочена са сушом која је интензитета елементарне непогоде.

Шефица посланичке групе „Доста је било” Светлана Козић изјавила је да посланици те групе не могу подржати предлог ребаланса због кашњења реализације пројекта санације и изградње каналске мреже у Војводини која је погођена сушом, али и недовољно јасног плана и рокова за те послове који су у Предлогу буџета наведени.

Шеф посланичке групе коалиције око СПС-а Павле Будаков казао је да је предлог ребаланса добар и правилно распоређен и да је добро што се део новца улаже у каналску мрежу да би у будућности Војводина и војвођанске оранице били припремљенији на сушни период.

А. Савановић

Фото: Ф. Бакић, Танјуг

Једногласно за Протокол о сарадњи са Српском

Посланици су током јучерашњег заседања, између осталог, усвојили и Предлог протокола о сарадњи Војводине и Републике Српске, који је ујединио посланике и власти и опозиције јер су сви посланици у сали гласали за ту тачку дневног реда. Како је најавио покрајински секретар за међурегионалну срадњу Огњен Бијелић, текст протокола прецизира сарадњу Војводине и Републике Срспке у више области, а требало би да га 22. септембра потпишу у Новом Саду председница Владе РС Жељка Цвијановић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

На јучерашњој седници за заменицу покрајинског секретара за финансије изабрана је Жељка Милошевић из Зрењанина. Она је до избора на нову функцију била заменица градоначелника Зрењанина.

Милићевић: Резултат добре економске политике

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић изјавио је уочи седнице да ће готово сва нова приходована средства бити усмерена у два важна правца – нове инвестиције у градовима и општинама – око 700 милиона динара, и отплату ранијег дуга Војводине – око 470 милиона динара.

– Све то је резултат добре економске политике Владе Републике Србије у протеклих неколико година, али и успешне политике коју спроводи Покрајинска влада претходну годину – напоменуо је Милићевић. – Фискална консолидација, раст друштвеног бруто производа и уштеде у управљању јавним средствима на свим нивоима показују добре резултате. То се огледа кроз суфицит који се већ перманентно остварује у републичком буџету, а сада се суфицит остварује и у покрајинском.

Милићевић је закључио да превремена отплата дела јавног дуга у износу од 470 милиона динара представља наставак великог посла који је започела ова покрајинска влада на реструктурирању и рефинансирању јавног дуга АПВ, који је у првој фази резултирао смањењем високих камата и уштедама у буџету по том основу од око 320 милиона динара.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.