subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Službe vojske upozoravale na štetnost ugovora sa arapskom firmom o zakupu zemljišta u Karađorđevu

Službe vojske upozoravale na štetnost ugovora sa arapskom firmom o zakupu zemljišta u Karađorđevu

Već dve godine, kompanija Al Ravafed (Al Rawafed), u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i manjinskom vlasništvu države Srbije, obrađuje 3,5 hiljada hektara državnih oranica a da javnosti nisu odstupne informacije o tome koliko je plaćen zakup.

Već dve godine, kompanija Al Ravafed (Al Rawafed), u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i manjinskom vlasništvu države Srbije, obrađuje 3,5 hiljada hektara državnih oranica a da javnosti nisu odstupne informacije o tome koliko je plaćen zakup.

Prema saznanjima portala „Insajder.net“, Sektor za materijalne resurse Ministarstva odbrane dao je još krajem 2013. godine mišljenje da za Ministarstvo ne može biti prihvatljiva ponuda da „Al Rawafed“ plaća nadoknadu u visini od 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita na tom zemljištu. Uprkos tome, baš takav model plaćanja predviđen je krovnim ugovorom koji je 2014. sa arapskim partnerima sklopila Vlada Srbije.


Zbog nepostojanja garancija da će Vojnoj ustanovi Morović biti isplaćena adekvatna nadoknada za korišćenje njenih oranica u slučaju da arapsko-srpska kompanija „Al Ravafed“ ne ostvari profit, stručne službe Ministarstva odbrane su iznele negativan stav o ovom predlogu raspodele dobiti.

O tome postoji zvanična dokumentacija koju je Ministarstvo odbrane odbilo da dostavi. Naime, Sektor za materijane resurse upozorio je da bi prema planiranom prihodu „Al Rawafed“, Vojska Srbije mogla da računa na nadoknadu od 20 odsto, odnosno 152 evra po hektaru godišnje. To je manje od 223 evra koliko je pogon Karađorđevo do tada prihodovao, manje od ponude „Al Dahre“ koja je iznosila 263 evra i nedovoljno za finansiranje troškova pogona Karađorđevo koji su ostali u vlasništvu države.

Stručna služba Ministarstva ocenila je, prema saznanjima novinara „Insajdera“, čak i da bi u slučaju da „Al Rawafed“ ne ostvari planirani profit „prihod bio ravan nuli“. Sektor za materijalne resurse protivio se i drugoj ponudi po kojoj bi Vojska dobijala fiksno 175 evra po hektaru plus 20 odsto od godišnjeg prihoda, što po istom principu može biti dodatnih 152 evra a može biti i nula, ako profita nema.

Prema javno dostupnom finansijskom izveštaju, u prvoj godini poslovanja kompanija Al Ravafed nije imala prihoda a 2015. Godinu je završila sa gubitkom u iznosu od 200 miliona dinara.

Nije poznato kakvi su prinosi i da li su bilo kakvi prihodi ostvareni na zemljištu pogona Karađorđevo. Tako se ne zna ni da li je zbog loših poslovnih rezultata Al Ravafeda na gubitku i država Srbija, na šta su stručnjaci iz Minstarstvu odbrane od početka upozoravali.

Podsetimo i na izjavu iz oktobra 2015. godine, nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića koji je poručio da je VU Morović imala težak period, kao i da je prošla uzurpaciju od „strane nekih moćnih poljoprivrednih tajkuna“.


Podaci o nadoknadi koju plaća Al Ravafed strogo čuvana tajna

Nadležne institucije već mesecima odbijaju da odgovore na pitanja koliko je tačno novca arapsko-srpska kompanija „Al Ravafed Srbija“ uplatila Vojnoj ustanovi Morović za korišćenje državnih oranica u Karađorđevu. Odgovori nisu stigli ni od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Uprave za trezor pri Ministarstvu finansija, Ministarstva odbrane, kao ni od vlasnika ove zemlje – Vojne ustanove Morović.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je 23. januara pozvao na „strpljenje“, rekavši da je on te podatke tražio pre mesec dana i da će biti objavljeni na sajtu Ministarstva čim ih dobije.

„Još mi nisu dali, ali pitaću ih… poslaću Vam kad otprilike očekujem od njih, a objavićemo na sajtu koliki su bili prihodi za 2015, a onda ćemo vrlo brzo da imamo, jer to će biti u stvari matematika i formula za 2016, ona će biti odmah“, poručio je Đorđević.

Podaci ipak nisu objavljeni a Ministarstvo odbrane je uz obrazloženje da je reč o državnoj tajni u dva navrata odbilo da po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, odgovori na pitanje koliko „Al Ravafed“ plaća državno zemljište koje obrađuje već dve godine.

Na takvo rešenje „Insajder“ je uputio žalbu povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja i taj postupak je u toku.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.