субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Службе војске упозоравале на штетност уговора са арапском фирмом о закупу земљишта у Карађорђеву

Службе војске упозоравале на штетност уговора са арапском фирмом о закупу земљишта у Карађорђеву

Већ две године, компанија Ал Равафед (Al Rawafed), у већинском власништву истоимене фирме из Уједињених Арапских Емирата и мањинском власништву државе Србије, обрађује 3,5 хиљада хектара државних ораница а да јавности нису одступне информације о томе колико је плаћен закуп.

Већ две године, компанија Ал Равафед (Al Rawafed), у већинском власништву истоимене фирме из Уједињених Арапских Емирата и мањинском власништву државе Србије, обрађује 3,5 хиљада хектара државних ораница а да јавности нису одступне информације о томе колико је плаћен закуп.

Према сазнањима портала „Инсајдер.нет“, Сектор за материјалне ресурсе Министарства одбране дао је још крајем 2013. године мишљење да за Министарство не може бити прихватљива понуда да „Al Rawafed“ плаћа надокнаду у висини од 20 одсто оствареног годишњег профита на том земљишту. Упркос томе, баш такав модел плаћања предвиђен је кровним уговором који је 2014. са арапским партнерима склопила Влада Србије.


Због непостојања гаранција да ће Војној установи Моровић бити исплаћена адекватна надокнада за коришћење њених ораница у случају да арапско-српска компанија „Ал Равафед“ не оствари профит, стручне службе Министарства одбране су изнеле негативан став о овом предлогу расподеле добити.

О томе постоји званична документација коју је Министарство одбране одбило да достави. Наиме, Сектор за материјане ресурсе упозорио је да би према планираном приходу „Al Rawafed“, Војска Србије могла да рачуна на надокнаду од 20 одсто, односно 152 евра по хектару годишње. То је мање од 223 евра колико је погон Карађорђево до тада приходовао, мање од понуде „Ал Дахре“ која је износила 263 евра и недовољно за финансирање трошкова погона Карађорђево који су остали у власништву државе.

[the_ad id=“2355″]

Стручна служба Министарства оценила је, према сазнањима новинара „Инсајдера“, чак и да би у случају да „Al Rawafed“ не оствари планирани профит „приход био раван нули“. Сектор за материјалне ресурсе противио се и другој понуди по којој би Војска добијала фиксно 175 евра по хектару плус 20 одсто од годишњег прихода, што по истом принципу може бити додатних 152 евра а може бити и нула, ако профита нема.

Према јавно доступном финансијском извештају, у првој години пословања компанија Ал Равафед није имала прихода а 2015. Годину је завршила са губитком у износу од 200 милиона динара.

Није познато какви су приноси и да ли су било какви приходи остварени на земљишту погона Карађорђево. Тако се не зна ни да ли је због лоших пословних резултата Ал Равафеда на губитку и држава Србија, на шта су стручњаци из Минстарству одбране од почетка упозоравали.

Подсетимо и на изјаву из октобра 2015. године, некадашњег министра одбране Братислава Гашића који је поручио да је ВУ Моровић имала тежак период, као и да је прошла узурпацију од „стране неких моћних пољопривредних тајкуна“.


Подаци о надокнади коју плаћа Ал Равафед строго чувана тајна

Надлежне институције већ месецима одбијају да одговоре на питања колико је тачно новца арапско-српска компанија „Ал Равафед Србија“ уплатила Војној установи Моровић за коришћење државних ораница у Карађорђеву. Одговори нису стигли ни од Владе Србије, Министарства привреде, Управе за трезор при Министарству финансија, Министарства одбране, као ни од власника ове земље – Војне установе Моровић.

Министар одбране Зоран Ђорђевић је 23. јануара позвао на „стрпљење“, рекавши да је он те податке тражио пре месец дана и да ће бити објављени на сајту Министарства чим их добије.

„Још ми нису дали, али питаћу их… послаћу Вам кад отприлике очекујем од њих, а објавићемо на сајту колики су били приходи за 2015, а онда ћемо врло брзо да имамо, јер то ће бити у ствари математика и формула за 2016, она ће бити одмах“, поручио је Ђорђевић.

Подаци ипак нису објављени а Министарство одбране је уз образложење да је реч о државној тајни у два наврата одбило да по закону о доступности информација од јавног значаја, одговори на питање колико „Ал Равафед“ плаћа државно земљиште које обрађује већ две године.

На такво решење „Инсајдер“ је упутио жалбу поверенику за доступност информација од јавног значаја и тај поступак је у току.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.