петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Шта све поједини продавци стављају у месо

Шта све поједини продавци стављају у месо

Није непознато да у месо по продавницама стављају соју, лед, воду и хрскавицу, а да су продавци надмашили сами себе у томе како да месу сачувају свежину и продуже рок трајања показују недавне контроле ветеринарске инспекције.

Инспекција је, наиме, током 2016. и 2017. године у резултатима испитивања узорака затекла производе са додатим винобраном (давање „здраве боје“ месу) и потврђен је налаз СО2 у полупроизводима од меса.

Анализа је показала и да су додаване зачинске смесе које нису одобрене за коришћење. Самим тим, велики број неправилности у трговинским ланцима био је везан и за декларисање, посебно код пилећег меса које је неправилно обележавано.

Да има индиција да се у продаји налази месо у коме има винобрана, потврдио је за „Телеграф“ и председник Националне организације потрошача Горан Паповић.

„Чуо сам за такве случајеве и питање је колико се то контролише код нас. Када је наша организација слала инспекцију, налазили су месне производе са истеклим роком трајања, са присуством буђи и труљења“, истакао је Паповић.

Контролисаном употребом, СО2 има важну улогу у чувању и дужини рока употребе полупроизвода од меса, што овде није био случај.

„Сумпор диоксид се додаје у храну ради смањења раста микроорганизама, спречавања промене боје хране, а да се конзерванс додаје ради спречавања кварења хране“, кажу у Управи за ветерину Министарства пољопривреде.

Дозвољени су адитиви, боје и ензими из технолошких разлога, али, како су нагласили у инпекцији, ниједан додатак не сме да се употребљава за прикривање неисправних сировина, односно лоших технолошких поступака или праксе.

Према Правилнику о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса из 2015. године, дозвољени су следећи додаци: кухињска со, вода, ензими (стартер културе и културе пробиотичких организама), ароме дима и природне ароме, влакна, (инулин, омега-3 масне киселине, витамини и минералне материје, угљени хидрати (скроб и производи од скроба), беланчевинасти производи, млеко и производи од млека, јаја и проозводи од јаја, масти и уља биљног и животињског порекла, храна и производи биљног порекла (печурке, житарице, поврће, воће, и њихови производи укључујући вино и друга пића) и желатин.

Због поменутих неисправности, у току је ванредна службена контрола промета полупроизвода од меса (ћевапчића, пљескавица, роштиљ кобасица).

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.