utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Stare lične karte važe do 31. marta

Stare lične karte važe do 31. marta

Građani koji do kraja decembra, kada je bio rok za zamenu starih ličnih karata za nove biometrijske, to nisu učinili ipak mogu sa starim dokumentom u poštama i bankama da podižu novac.

NBS je krajem prošle godine svim bankama uputila preporuku da do kraja marta omoguće klijentima banaka, koja poseduju trajni lični dokument, korišćenje starih ličnih karata radi redovne isplate penzija, potvrđeno je u ovoj instituciji.
Samo u Kraljevu, prema nekim procenama, oko 15.000 građana nije zamenilo stare lične karte i to su uglavnom starije osobe sa trajnim ličnim dokumentima.
U Kol centru Poštanske štedionice kažu da će uvažavati stare lične karte zaključno sa 31. martom, a u ostalim bankama navode da do tog datuma sa starim ličnim kartama mogu da se podnose i zahtevi za kredite i da su postupili u skladu sa preporukom NBS.
Najveći broj građana zamenio je lične karte, kao i da građani iako je istekao zvanični rok i dalje mogu da podnose zahteve za izdavanje biometrijske lične karte u policijskim upravama i stanicama i da će im one biti izdate po hitnom postupku, kažu u MUP-u. Među onima koji nisu uzeli novi biometrijski dokument najveći je broj ljudi koji su došli u Srbiju kao izbeglice i još se nisu upisali u knjigu državljana Srbije i sada imaju velikih problema da pribave svu dokumentaciju za nove lične karte.
U MUP-u kažu da je od 14.04.2008, kada se počelo s izdavanjem biometrijskih ličnih karata do 07. 02. ove godine, izdata ukupno 9.430.161 biometrijska lična karta. To se odnosi ne samo ne samo na biometrijske lične karte izdate zbog zamene ličnih karata izdatih na starom obrascu već na sve izdate biometrijske lične karte, tako da se navedeni podaci odnose i na lične karte koje su prvi put izdate građanima, kao i one koje su izdate zbog isteka roka važenja prethodno izdate biometrijske lične karte, promene ličnih podataka ili prijave nestanka prethodno izdate biometrijske lične karte.
Starijim, kao i nepokretnim i teško bolesnim građanima, MUP je omogućio da zahtev za izdavanje lične karte podnesu van prostorija Ministarstva.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.