sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / Stiže kanalizacija u Severnu radnu zonu u Bačkoj Palanci posle četvrt veka

Stiže kanalizacija u Severnu radnu zonu u Bačkoj Palanci posle četvrt veka

Među najvažnije projekte ove godine u Bačkoj Palanci nadležni u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi svrstali su završetak kanalizacione mreže u ovdašnjoj takozvanoj Severnoj radnoj zoni koja se nalazi na ulazu u varoš sa desne strane magistralnog puta iz pravca Novog Sada.

U ovoj zoni decenijama radi nekoliko kompanija među kojima su i „Nektar“, „Fruktus“, „DIV trejd“… koje zapošljavaju oko 1.500 radnika.

„Pre godinu dana krenuli krenuli smo sa procesom eksproprijacije zemljišta i sada smo u fazi kada se ovaj proces nalazi pri kraju“, kaže Aleksandar Borković, zamenik predsednika opštine Bačka Palanka.

„Obezbedili smo katastarsku, a ovih dana treba da dobijemo i građevinsku dozvolu. Novac za ovu investiciju je obezbeđen, a uskoro će biti raspisan i tender pa se nadamo da će ovaj posao biti završen do kraja ove godine. Kompanijama, odnosno fabrikama u ovoj zoni nedostatak kanalizacije godinama stvara velike probleme. Prosto je neverovatno da se u 21. veku snalaze sa septičkim jamama, a reč je o najvećim i najuspešnijim kompanijama u svojoj branši u Srbiji. Kada je ova koalicija dolazila na vlast u Bačkoj Palanci obećali smo da će ovaj problem biti rešen, a ja sam se nadao da će to ići brže.“


Borković ima i objašnjenje zašto se odužilo rešavanje ovog velikog problema koji muči deo ovdašnje privrede. Veli da je situacija na terenu pokazala da ima velikih problema, jer je svaka parcela, a ima ih dosta, koja treba da bude predmet eksprijacija, bukvalno slučaj za sebe.

„Puno je bilo predmeta eksproprijacije bilo da je reč o fizičkim ili pravnim licima“, dodaje Borković.

„Bilo je slučajeva da je na pojedine parcele stavljena hipoteka, ali imovinsko-pravna služba Opštinske uprave i Opštinski javni pravobranilac uradili su velik posao. Imali smo dobru saradnju i sa Katastrom, jer bez njih u ovakvim poslovima malo šta može da se uradi. Kanalizacioni sistem koji će se graditi veoma je važan, kako za postojeće tako i buduće fabrike koja će se graditi na ovoj lokaciji. Spomenuću samo jednu ozbiljnu investiciju, odnosno izradnju fabrike za proizvodnju organskih proizvoda vrednu 12 miliona evra koja u ovoj zoni treba da počne sa radom iduće godine. Projekat izgradnje kanalizacione mreže u ovoj industrijskoj zoni veoma je važan i za privlačenje novih investitora. U narednom periodu definitivno ćemo izgraditi, odnosno srediti puteve i javnu rasvetu u industrijskoj zoni.“

Borković dodaje da je jedan od velikih problema neažurnost planova podzemne infrastrukture sa rasporedom instalacija i to kako u ovoj industrijskom tako u u celoj Bačkoj Palanci, ali smatra da je to problem i cele Srbije.

„Kanalizaciona mreža će biti priključena na glavni krak, a ide uz magistralni put ka Novom Sadu, dok će drugi glavni krak ići ka fabrici „Nektar“, a odatle poprečno prema drugim kompanijama, odnosno korisnicima“, pojašnjava zamenik predsednika Bačkopalanačke opštine.

Tekst i foto: M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.