Насловна / Вести / Стижу нова правила за возаче: Ако вас сниме с телефоном и без појаса чека вас…

Стижу нова правила за возаче: Ако вас сниме с телефоном и без појаса чека вас…

Пљуштаће казне!

Планира се набавка камере која у вожњи може да сними лица возача и сувозача у аутомобилима из супротног смера и забележи да ли имају сигурносне појасеве и да ли возач прича на мобилном телефону, односно, да ли га држи у руци.

Саобраћајна полиција планира модернизацију опреме, у чему главну улогу има набавка савремених уређаја за откривање “лакших” прекршаја.

Тачније, планира се набавка уређаја који у вожњи може да сними лица возача и сувозача у аутомобилима из супротног смера и забележи да ли имају сигурносне појасеве и да ли возач прича на мобилни телефон, односно, да ли га држи у руци.

У питању је камера са ласером и Никоновим објективом. Високе је резолуције, а максимална брзина возила током снимања је 320 километара на сат.

Максималан број снимака по једној флеш картици је 3.997.

Назив уређаја је ЛТИ 20.20 УлтраЛyте 1.000. Маса му је 12.75 килограма.

Ако се набави ова камера, возачи који буду снимљени без појаса или са телефоном у руци, неће бити заустављани због узимања података, већ ће позиви, како наводи САТ плус, накнадно бити достављани власницима возила на њихове кућне адресе.

Буџет за куповину ових уређаја иде из касе коју су напунили управо несавесни возачи.

Према једноставној рачуници, садашње казне су 5.000, односно, 2.500, ако се плати у року од 8 дана. Сума од 2.756.600 динара, колико је потребно за куповину камера, може да се сакупи после 1.000 неплаћених казни.

Током године око 20.000 несавесних возача буде кажњено, тако да ће се куповина камера лако исплатити.

Иначе, прошлогодишње истраживање Агенције за безбедност саобраћаја је да је скоро 42 одсто анкетираних возача само признало да је најчешћи прекршај који праве, коришћење мобилног телефона у току вожње.

Оних који не везују појас има око деведесет одсто.

– У наредном периоду ћемо покушати да повећамо ефикасност у раду саобраћајне полиције, па ове године планирамо да набавимо савремени уређај за откривање возача који током вожње не користе појасеве, а током вожње употребљавају мобилне телефоне – рекао је Небојша Арсов, начелник Управе саобраћајне полиције.

Возачи најчешће истичу да би више новца требало да се улаже у путеве, али стручњаци кажу да је важнија едукација правилног учешћа у саобраћају.

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *