subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Strani investitori traže duži rad na određeno

Strani investitori traže duži rad na određeno

Rad na određeno vreme mogao bi da bude produžen sa 24 na 36 meseci, ako Vlada posluša preporuku Saveta stranih investitora.

Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da bi produženje roka ugovora samo smanjilo finansijska opterećenja poslodavaca, a kod radnika, pogotovo mladih, produžilo strah zbog nesigurnog radnog mesta.

– U sadašnjem Zakonu o radu postoji mogućnost da radnici rade na određeno vreme i duže od 24 meseca, ali samo kao pogodnost poslodavcima koji tek osnivaju svoja preduzeća da u periodu od datuma osnivanja, najduže do godinu dana, određeni broj radnika zaposli na 36 meseci, čak i duže, a mogu da se zaposle na određeno vreme do pet godina i ljudi kojima je do odlaska u penziju ostalo još toliko vremena – kaže Vuković za Novosti.

On dodaje da Savet stranih investitora nije zadužen za socijalni dijalog u Srbiji, već da samo objedinjuje interese kompanija koje su došle kod nas. Poslednjih desetak godina izdaju tzv. Belu knjigu u koju stave sve što smatraju da ne valja i šta bi trebalo promeniti u propisima.

U Ministarstvu rada poručuju da su izmene Zakona o radu planirane do kraja 2018. i da će se, u saradnji sa socijalnim partnerima i drugim zainteresovanim stranama, kao i stručnjacima, razmatrati izmene pojedinih rešenja.

– Zasada još nije odlučeno da li će se menjati institut rada na određeno vreme – navode nadležni.

Strani investitori su kroz dobit u prošloj godini izneli iz naše zemlje oko 360 miliona evra. Duško Vuković iz SSSS smatra da je to nauštrb niske cene radne snage i niske stope oporezivanja dobiti.

– Mnogo toga oni izvlače iz zemlje i nema potrebe da dodatno maltretiraju naše radnike – kaže Vuković.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

  1. Pa to ste im vi dozvolili da se bogate na grbaci naseg naroda…..vi ste ti koji treba da postavljate uslove ako volite svoj narod,ako nas postujete i cenite.Mi imamo fabrike koje imaju svu potrebnu masineriju za proizvodnju.Zar mi nismo sposobni da je pokrenemo,da nadjemo dobre strucnjake menadjere koji ce plasirati na trziste strano nase proizvode?Dokle vise da nas narod ispasta zarad njihovih interesa ?Treba da vas je sve sramota u vladi sto tako nesto dozvoljavate.Vi onda niste sposobni da vodite nasu drzavu jer ne radite za dobrobit svog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.