недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Шушница и 15 избеглих породица потписали уговор о донацији

Шушница и 15 избеглих породица потписали уговор о донацији

Председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница и 15 породица, које су у последњој деценији прошлог века избегле са простора бивше Југославије, потписали су уговоре о донацији у виду пакета грађевинског материјала.

Развојна банка Савета Европе за ову намену определила је 126.000 евра, а максималан износ по домаћинству износио је 9.000 евра.

Председник општине Бранислав Шушница истиче да ово није завршетак помоћи за ову годину.

– Надамо се да ће ускоро помоћ у виду пакета грађевинског материјала добити још 11 породица – нагласио је први човек локалне самоуправе.

Годинама уназад Комесаријат за избеглице Републике Србије, а делом и бачкопаланачка општина, помагали су онима којима је помоћ и била најпотребнија.

– У периоду од 2009-2016. године, између осталог, на територији наше општине избегличке породице добиле су 34 сеоске куће са окућницама, а обезбеђено је и 115 пакета грађевинског материјала – истиче Здравка Мерник, повереница за избеглице у општини Бачка Паланка..

– Овде треба појаснити ко има статус избеглице, односно коме се додељују пакети помоћи у виду грађевинског материјала и сеоске куће са окућницом. Наиме, у периоду од распада бивше државе у нашој средини било је око 10.000 избеглица. Огромна већина се определила да овде, или неким другим деловима Војводине, односно Србије настави живот. Ти људи су узели личне карте наше државе и ова помоћи намењен је њима.

Од поменутих кућа, 20 је купљено средствима из буџета Србије, односно средствима Комесаријата за избеглице, а вредност је 18 милиона динара, каже Здравка Мерник.

Такође, од пакета грађевинског материјала новцем Комесаријата купљена су 102 пакета у вредности преко 27 милиона динара. Данас, избеглички статус у правом смислу те речи има око 400 људи који живе на подручју Паланке, а њих 159 се воде као расељена лица са Косова и Метохије. Помаже се и њима на разне начине, у виду пакета хране и новца.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.