понедељак, 10 августа, 2020
Насловна / Вести / ШУШНИЦА: Примарни циљ био је и биће унапређење економског развоја општине
Predsednik Opštine Branislav Šušnica - Foto: Bačka Palanka INFO

ШУШНИЦА: Примарни циљ био је и биће унапређење економског развоја општине

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ БАЧКА ПАЛАНКА

Крај 2017. године био је повод да са председником општине Бачка Паланка Браниславом Шушница поразговарамо о ономе што је реализовано од планираног и какви су планови за даље.

Како оцењујете активности локалне самоуправе у остваривању зацртаних планова у 2017. години?

– Од првог дана није било одмора. Примарни циљ био је и биће унапређење економског развоја општине. Морамо омогућити свима или бар већини грађана, да могу пристојно да живе од својих прихода, а најпре да добију шансу да остваре те приходе. Истина је да су данас, у складу са нашом владајућом политиком, на снази мере штедње и рационализације трошкова. Али управо захваљујући тим мерама, цела земља бележи раст производње и боље макроекономске резултате.

На чему ће бити акценат и приоритет у буџету за 2018. годину?

– Одлука о буџету за 2018. годину донета је на 20. седници Скупштине општине Бачка Паланка и буџет износи непуних милијарду и седамсто милиона динара. Акценат је стављен на завршетак пројеката који су једним делом пренети из прошлог буџета. Очекивања су била да се ти пројекти заврше у 2017. години али смо наилазили на проблеме чије решавање нам је одузело доста времена. Надамо се да ће 2018. годину обележити завршетак тих капиталних пројеката. Пре свега мислим на реконструкцију вртића у Силбашу, реконструкцију и санацију зграде Kултурног центра, изградњу хале у Деспотову, сређивање индустријске зоне Север на уласку у Бачку Паланку.

– Општина Бачка Паланка има одличну сарадњу са Владом Србије, а потом и са покрајинском администрацијом тако да очекујемо и њихову финансијску подршку. Најважније је имати циљ. Када је стратегија јасно постављена резултат не може изостати.

– Такође, свакодневно ће се радити на сређивању комуналне инфраструктуре, решавању проблема водоснабдевања, сређивању путне инфраструктуре. Настојимо да помогнемо привредницима који послују на територији наше општине и да омогућимо услове за неке нове инвестиције.

Које су планиране активности локалне самоуправе у привлачењу нових инвеститора?

Цела општинска администрација ради све да привредницима омогући брзу и ефикасну реализацију послова уз поштовање позитивних законских прописа Републике Србије. Ми смо свесни да постојимо због грађана и привреде. Наша стратегија нису радна места у јавном сектору, него у привреди. Одлучили смо да је то пут развоја и боримо се за то.

Осим економског аспекта, шта још чините како би обогатили живот у нашој општини, пре свега у домену друштвено – одговорног деловања?

– Подизање нивоа свести о друштвеном значају и корисности сваког појединца је један од основних задатака. Свако од нас је једнако одговоран за своје обавезе, а извршавање тих обавеза ће нас довести до изванредног резултата. Подржавамо образоване младе људе који ће знати да своје умеће и знање примене како би управо своја места учинили бољим за живот.

– Такође, подржавамо спортске клубове и младе талентоване спортисте. Истина је да морамо утврдити приоритете када пружамо подршку, те да она мора бити оправдана добрим резултатима, јер није општина неисцрпан извор прихода. Али свакако увек нађемо начина да помогнемо.

Које су планиране активности којима би се побољшали услови живота грађана у сеоским срединама и обезбедио равномеран развој наше општине?

– Жеља садашње локалне власти је да сви грађани бачкопаланачке општине, било да живе у селу или граду, имају исти статус. Да и села имају канализацију, да им се одвози смеће, коси трава и слично. Сви заслужују најбоље могуће услове за живот и на основу тога креирамо стратегију развоја, планове и буџет. Школе, вртићи, спортски објекти улице морају бити једнако сређени и функционални.

Општина Бачка Паланка је мултиетничка средина. Како усклађујете потребе свих етничких заједница?

– Ова општина је кроз историју научила да функционише као мултиетничка средина, тако да припадници српске, словачке, мађарске и других етничких заједница годинама овде живе сложно уз пуно разумевања. Што се тиче Општине, ми смо ту за све наше грађане подједнако. У исто време радимо на промоцији и социјалних и културних вредности свих етничких заједница. Сигуран сам да је то наше богатство и да ту чињеницу увек можемо користити као своју велику предност у односу на друге средине.

Који су основни проблеми грађана који долазе на разговоре са вама у терминима пред- виђеним за њих?

– Незапосленост је недаћа која највише тишти грађане Бачке Паланке. Отворена врата најчешће посећују родитељи многочланих породица који не могу да пронађу додатне изворе прихода да прехране породице. Нажалост, не могу се у кратком временском периоду решити сви проблеми кији су се гомилали деценијама. Нама је сад императив да доведемо инвеститоре и упослимо људе. Планове смо поставили дугорочно. Посвећеност, марљивост одговорност и одлучност увек су гарант успеха.

Шта грађани могу очекивати од Вас у будућности?

– Морамо да радимо. На нама је да креирамо атмосферу и услове за успешнији развој општине Бачка Паланка и управо се тиме и бавимо у складу са нашом визијом. Сигурни смо да наша општина има перспективу. Морамо збити редове, стати једни уз друге и кренути ка бољој будућности кроз сопствену акцију, ангажовање и труд. Резултати ће сигурно доћи. Нерад, манипулација, опструкције и злоупотребе припадају прошлости. Уверавам вас да су на цени иницијатива, ангажовање рад, труд и позитиван стваралачки дух. Желим да наши грађани никад не забораве да су они појединачно најзначајнији елемент нашег друштва.

Ову прилику бих искористио и за крај нашег разговора пожелео бих свим нашим суграђанима срећне новогодишње и божићне празнике, како онима римокатоличке, тако и грађанима православне вероисповести.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / Недељне Новине / Фото: Стојан Малеш

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.