sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / ŠUŠNICA: Završetak bazena i reflektori na stadionu
Predsednik Opštine Branislav Šušnica

ŠUŠNICA: Završetak bazena i reflektori na stadionu

Stanovnike opštine Bačka Palanka, kada je reč o opštinskom budžetu, prvenstveno interesuje šta će se tokom iduće godine graditi u njihovim mestima, odnosno šta je to što će biti urađeno na planu infrastrukturnog opremanja i stvaranja uslova za udobniji život.

– Budžet za iduću godinu planirali smo realno, a to, pored ostalog, znači da će se investirati prema mogućnostima – kaže diplomirani ekonomista Branislav Šušnica, predsednik opštine koji je i izvršilac budžeta.

– Prihodi i primanja su planirani u iznosu od milijardu i po dinara, a na istom nivou su raspoređeni ukupni rashodi. U strukturi prihoda najveće učešće imaju prihodi od poreza na zarade i nenamenski republički transferi.

Realizacija rashoda u posebnom delu Odluke o budžetu za 2017. godinu planira se kroz razdele. Planirana su sredstva za direktne korisnike SO (25,4 miliona dinara), za predsednika opštine (13,3), Opštinsko veće (šest miliona), a praktično sva potrošnja ide preko Opštinske uprave (1.455.847.853 dinara).

Za program komunalnih delatnosti planiran je ukupno 161 milion dinara, za urbanističko i prostorno planiranje skoro 69 miliona dinara, za saobraćaj 122,7 miliona dinara, za zaštitu životne sredine namenjeno je 40 miliona.

– Na primer, za Predškolsku ustanovu „Mladost“, a finansira se iz opštinskog budžeta i iz transfernih sredstava Republičkog budžeta predvideli smo skoro 119,5 miliona dinara. Za funkcionisanje Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ predviđeno je preko 23, a za nabavku knjiga 3,35 miliona dinara. Za funkcionisanje Kulturnog centra predviđeno je skoro 14,5, a za redovan rad Turističke organizacije 7,6 miliona dinara. Za funkcionisanje Ustanove USR „Tikvara“ planirano je preko 37,2 miliona dinara, a za funkcionisanje mesnih zajednica, njih 17, predviđeno je preko 30,5 miliona dinara. Među direktnim korisnicima je i Pravobranilašto opštine sa skoro dva miliona dinara – navodi Šušnica.

Posebno su predviđena sredstva od 75,6 miliona za poljoprivredu i ruralni razvoj. Centru za socijalni rad namenjeno je skoro 18 miliona, 10 miliona je opredeljno za Prihvatni centar i Dnevni boravak Gerontološkog centra, dok se skoro četiri miliona planira za redovne troškove Centra. Domu zdravlja sleduje preko 14, osnovnim školama preko 87, a srednjim školama 28,7 miliona dinara.

Naknade za svako rođeno dete iznosiće 9,2, a sredstva za lične pratioce dece sa smetnjama u razvoju predviđena su u iznosu od 5,2 miliona. Za funkcionisanje Crvenog krsta planirano je 6,7 miliona dinara, Savezu slepih sledi 1,95, a dva miliona su planirana za dotacije ostalim socio-humanitarnim organizacijama.

– Konkretno, za rekonstrukciju vrtića u Silbašu planirali smo 10, a za rekonstrukciju OŠ u Pivnicama 15,8 miliona dinara – dodaje Šušnica. -Za izgradnju novog bunara u Pivnicama predvideli smo 13 miliona, a za izgradnju i povezivanje novog bunara na izvorištu „Ristić put“ u Bačkoj Palanci 13,2 miliona. Izgradnja fekalne kanalizacione mreže u industrijskoj zoni „Sever“ u Bačkoj Palanci koštaće 11 miliona. Oprema na javnim vodnim objektima u cilju smanjenja gubitaka vode koštaće opštinski budžet devet, a, na primer, dogradnja kanalizacione mreže u romskom naselju „Čerga“ i rekonstrukcija fekalne kanalizacione mreže u Bačkoj Palanci koštaće 7,9 miliona dinara….
Završetak bazena i reflektori na stadionu

Opština će investirati značajna sredstva i u projekte koji su započeti pre mnogo godina, a nisu završeni. Među njima su otvoreni olimpijski bazen u Bačkoj Palanci i sportska hala u Gajdobri. Novost je podizanje reflektora na Gradskom stadionu „Slavko Maletin Vava“, da bi ovde OFK „Bačka“ igrala svoje superligaške utakmice. Upravo zbog nedostatka reflektora na svom stadionu, „Bačka” je jesenju sezonu svoje utakmice kao domaćin igrala na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu, pa navijači ovog kluba u tome vide razlog što je kraj prvog dela prvestva završio kao treći otpozadi.

– Tačno je da su drugi davno počeli bazenski kompleks u Bačkoj Palanci i stali – kaže predsednik opštine Branislav Šušnica.

– Mi ćemo, barem, završiti prvu fazu, a za tu namenu planirano je preko 51,4 miliona dinara od čega se od viših nivoa vlasti očekuje preko 31,4 miliona dinara. Za glavni arhitektonsko –građevinski projekat izgradnje sportske hale u Gajdobri planirano je preko 22,5 miliona, a 16,9 miliona očekuje se od viših nivoa vlasti. Za nabavku reflektora na stadionu na kome igra OFK „Bačka“ planirana su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.