петак, 5 јуна, 2020
Насловна / Вести / ШУШНИЦА: Завршетак базена и рефлектори на стадиону
Председник Oпштине Бранислав Шушница

ШУШНИЦА: Завршетак базена и рефлектори на стадиону

Становнике општине Бачка Паланка, када је реч о општинском буџету, првенствено интересује шта ће се током идуће године градити у њиховим местима, односно шта је то што ће бити урађено на плану инфраструктурног опремања и стварања услова за удобнији живот.

– Буџет за идућу годину планирали смо реално, а то, поред осталог, значи да ће се инвестирати према могућностима – каже дипломирани економиста Бранислав Шушница, председник општине који је и извршилац буџета.

– Приходи и примања су планирани у износу од милијарду и по динара, а на истом нивоу су распоређени укупни расходи. У структури прихода највеће учешће имају приходи од пореза на зараде и ненаменски републички трансфери.

Реализација расхода у посебном делу Одлуке о буџету за 2017. годину планира се кроз разделе. Планирана су средства за директне кориснике СО (25,4 милиона динара), за председника општине (13,3), Општинско веће (шест милиона), а практично сва потрошња иде преко Општинске управе (1.455.847.853 динара).

За програм комуналних делатности планиран је укупно 161 милион динара, за урбанистичко и просторно планирање скоро 69 милиона динара, за саобраћај 122,7 милиона динара, за заштиту животне средине намењено је 40 милиона.

– На пример, за Предшколску установу „Младост“, а финансира се из општинског буџета и из трансферних средстава Републичког буџета предвидели смо скоро 119,5 милиона динара. За функционисање Народне библиотеке „Вељко Петровић“ предвиђено је преко 23, а за набавку књига 3,35 милиона динара. За функционисање Културног центра предвиђено је скоро 14,5, а за редован рад Туристичке организације 7,6 милиона динара. За функционисање Установе УСР „Тиквара“ планирано је преко 37,2 милиона динара, а за функционисање месних заједница, њих 17, предвиђено је преко 30,5 милиона динара. Међу директним корисницима је и Правобранилашто општине са скоро два милиона динара – наводи Шушница.

Посебно су предвиђена средства од 75,6 милиона за пољопривреду и рурални развој. Центру за социјални рад намењено је скоро 18 милиона, 10 милиона је опредељно за Прихватни центар и Дневни боравак Геронтолошког центра, док се скоро четири милиона планира за редовне трошкове Центра. Дому здравља следује преко 14, основним школама преко 87, а средњим школама 28,7 милиона динара.

Накнаде за свако рођено дете износиће 9,2, а средства за личне пратиоце деце са сметњама у развоју предвиђена су у износу од 5,2 милиона. За функционисање Црвеног крста планирано је 6,7 милиона динара, Савезу слепих следи 1,95, а два милиона су планирана за дотације осталим социо-хуманитарним организацијама.

– Конкретно, за реконструкцију вртића у Силбашу планирали смо 10, а за реконструкцију ОШ у Пивницама 15,8 милиона динара – додаје Шушница. -За изградњу новог бунара у Пивницама предвидели смо 13 милиона, а за изградњу и повезивање новог бунара на изворишту „Ристић пут“ у Бачкој Паланци 13,2 милиона. Изградња фекалне канализационе мреже у индустријској зони „Север“ у Бачкој Паланци коштаће 11 милиона. Опрема на јавним водним објектима у циљу смањења губитака воде коштаће општински буџет девет, а, на пример, доградња канализационе мреже у ромском насељу „Черга“ и реконструкција фекалне канализационе мреже у Бачкој Паланци коштаће 7,9 милиона динара….
Завршетак базена и рефлектори на стадиону

Општина ће инвестирати значајна средства и у пројекте који су започети пре много година, а нису завршени. Међу њима су отворени олимпијски базен у Бачкој Паланци и спортска хала у Гајдобри. Новост је подизање рефлектора на Градском стадиону „Славко Малетин Вава“, да би овде ОФК „Бачка“ играла своје суперлигашке утакмице. Управо због недостатка рефлектора на свом стадиону, „Бачка” је јесењу сезону своје утакмице као домаћин играла на стадиону „Карађорђе“ у Новом Саду, па навијачи овог клуба у томе виде разлог што је крај првог дела првества завршио као трећи отпозади.

– Тачно је да су други давно почели базенски комплекс у Бачкој Паланци и стали – каже председник општине Бранислав Шушница.

– Ми ћемо, барем, завршити прву фазу, а за ту намену планирано је преко 51,4 милиона динара од чега се од виших нивоа власти очекује преко 31,4 милиона динара. За главни архитектонско –грађевински пројекат изградње спортске хале у Гајдобри планирано је преко 22,5 милиона, а 16,9 милиона очекује се од виших нивоа власти. За набавку рефлектора на стадиону на коме игра ОФК „Бачка“ планирана су средства у износу од 10 милиона динара.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.