среда, 15 јула, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / СВЕ МИСТЕРИЈЕ ДУНЂЕРСКИХ Тајне о богатству и трагедијама чувене војвођанске породице

СВЕ МИСТЕРИЈЕ ДУНЂЕРСКИХ Тајне о богатству и трагедијама чувене војвођанске породице

Историја о лози Дунђерских има све елементе велике породичне приповести: мистериозно порекло богатства, племенитог велепоседника и велику љубав прекинуту трагедијом.

У монографији пиваре „Карлсберг“ – данашњег власника чувене пиваре Лазара Дунђерског у Челареву – прожимају се легенде и факта, стварајући заводљиву причу о најпознатијој војвођанској породици.

Порекло у магли

Оно што се засигурно зна јесте да је родоначелник лозе Аврам, из села у околини Гацка у данашњој Херцеговини, дошао у војвођанску равницу. Да ли је Аврам био потомак дунђера (тесара) или је нека друга околност била пресудна да преузму презиме Дунђерски – остаје тајна. Ипак, ван сумње је да се породица најпре настањује у Сентомашу (данашњем Србобрану).

Порекло богатства још је мистериозније, ту су две приче. Према првој, Аврам је као надничар пронашао ћуп са златом који је уложио у уносан посао. Према другој, за време аустро-турског рата 1711. он је, не знајући, превезао неког турског велможу преко Тисе и спасао му живот. Турчин се одужио кесом злата, а Аврам је успешном трговином створио богатство. Његов син Гедеон – Геца Дунђерски наследио је тако неколико стотина јутара плодне земље, а та земља постаће темељ империје.

Лазар- родоначелник

У време Лазаревог рођења Гедеон је већ био богат и угледан земљопоседник. Иако је из њихове шире фамилије у ратним сукобима страдало 32 члана а кућа спаљена, млади Лазар дигао је Дунђерске из пепела. Његово богатство расло је огромном брзином: у једном тренутку обрађивао је 42.000 јутара земље, имао осам лађа, годишње испоручивао 11.000 вагона хране. За супругу је изабрао Софија Георгијевић, девојку из угледне грађанске породице. Свадба је трајала три дана, а међу гостима је био и Јован Јовановић Змај.

Ленка – лепота и трагедија

Лазар је супрузи купио две куће – у Новом Саду и Будимпешти – али је породица мир стекла тек у Челареву. Њихов брак су готово уништиле многе дечје болести које су им однеле шесторо од једанаесторо деце. Преживели су само: Олга, Емилија, Гидеон, Ђорђе и наравно – Јелена, од милоште звана Ленка. Мит о Ленки траје до данас: талентована, весела девојка наклоњена уметности, витког стаса. Да би легенда била потпуна, поред ње се нашао последњи романтичар српске поезије – Лаза Костић! Након седмогодишњег избивања на Цетињу, сиромашан и разочаран у време и људе, одсео је у дворцу Дунђерских. Ленка, лепа и занесена, нашла се у друштву тридесет година старијег песника. Уследили су дуги разговори и шетње, одласци на изложбе, обиласци манастира… Но, да ли су отишли даље од шетњи? Ленка је званично била заљубљена у себи подобног Стевана Адамовића, којег су савременици описивали као најпожељнијег младића у Новом Саду. Осим њега, љубави се испречила и трагедија: Ленка ће умрети у 25. години од тифусне грознице…

Пиваре – легат

Остаће упамћено да је Лазар Дунђерски имао две фабрике алкохола и фабрику за прераду репице, од које се правила коломаст. Такође је купио и највеће млинове и кудељаре по Војводини. Имао је и три пиваре: у Зрењанину, Ечки и Челареву. Пивара у Зрењанину основана је 1845. као мања пољопривредна, а 1878. као индустријска пивара. Крајем осамдесетих XИX века пивара у Ечки представљала је озбиљну конкуренцију зрењанинској, па је Лазар закупио пивару на десет година, исплативши одмах сав новац. Најдража му је ипак остала фабрика у Челареву, коју је основао 1892. Фабрика, данас у власништву „Карлсберга“, наставља успешно да ради, ношена дугогодишњом традицијом и грандиозном причом о породици Дунђерски.

[the_ad id=“2355″]

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.