subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Testiranje nezavršene investicije: Neki se „udavili” u praznom bazenu

Testiranje nezavršene investicije: Neki se „udavili” u praznom bazenu

BAČKA PALANKA: Šest godina od početka gradnje otvorenog olimpijskog bazena u Bačkoj Palanci, a planirana je svojevremeno izgradnja kompleksa bazena, građevina koja je davno trebala biti završena, po prvi put ovih dana prima vodu.

Krajem prošle nedelje, kako smo sazanali u opštinskom Javnom komunalnom preduzeću „Komunalprojekt“, koje puni školjku bazena vodom iz gradskog vodovoda započet je ovaj posao, a po proceni stručnjaka trajaće do 12 dana.

Lokalna samouprava, ali uz veliku pomoć Vlade AP Vojvodine, odnosno Uprave za kapitalne ulaganja APV, rešena je da završi ono što je davno trebalo biti gotovo.

Kada su 2011. godine tadašnji predsednik Vlade APV Bojan Pajtić i tadašnji predsednik bačkopalanke opštine Dragan Bozalo bacili prve lopate betona u temelje, jasno je rečeno, pa i na tabli gradilišta bilo zapisano, da će bazen biti u funkciji 2012. godine. Table više nema, jer su graditelji davno otišli, pokupili svoje stvari, čak i ogradu i ostavili nedovršen bazen.

Navodno, još traje sudski spor sa izvođačem radova, a šereti konstatuju kako se da sada nekoliko opštinskih vlasti „udavilo u praznom bazenu“.

Njegov završetak „zapao“ je novom opštinskom rukovodstvu koje je na vlasti od maja prošle godine.

Bazen je do sada, zvanično, ovako nezavršen, koštao blizu 170 miliona dinara. Uprava za kapitalna ulaganja APV namenila je dodatnih 32, a opština još 20 miliona dinara iz opštinskog budžeta za završetak bazena.

Rešeni smo da konačno završimo ono što je neko davno počeo, a nije završio, kaže Branislav Šušnica, predsednik opštine i dodaje kako “da bi se bazen završio mora da se utvrdi u kakvom je stanju“.

Baš to je od nas tražila Uprava za kapitalna ulaganja APV. Da bi se nastavilo sa radovima na završetku i da bi novačana sredstva bila uložena u nastavak izgradnje kompleksa bazena mora se napraviti presek stanja. Želimo da napravimo nešto što će funkcionisati i živeti, a ne da uložimo novac u nešto što nikada neće biti otvoreno. Ispitujemo školjku bazena i pumpe, punimo bazen i vršimo sve radnje koje će omogućiti novo veliko ulaganje.

Umesto bunara voda iz vodovoda
Kako u priobalju Dunava, odnosno u okviru Sportsko rekreacione zone, zelivnog jezera Tikvara i samog Dunava, nije izbušen bunar za bazen, on se puni vodom iz gradskog vodovoda.

Po rečima stručnjaka punjenje bazena ovakvih dimenzija traje od 9 -12 dana, jer na to upućuju dimenzije od 50 metara dužine, 25 metara širine i dva metra dubije, pa nije teško izračunati potrebne kubne metre vode, rekao nam je Aleksandar Bogunović, direktor JKP „Komunalprojekt“ u Bačkoj Palanci.

Kako je dalje kazao, osim toga moraju da paze na pritisak u gradskoj vodovodnoj mreži, kako u danima punjenja bazena ne bi trpeli neki potrošači u pojedinim delovima grada.

Školjka je sanirana, a tek kada se bazen napuni i kada se utvrdi da ne propušta vodu, može se ići dalje. Sve je to skupo, jer, na primer, samo hemija za ovo punjenje košta 360.000 dinara. Ipak, rešeni smo da bazen završimo do sledeće godine. Bilo je i ima mnogo problema, ali rešavamo jedan po jedan, poručuje Šušnica.

U Palanci se smatra da za završetak ove investicije ranijih godina najverovatnije nije bilo političke volje.

Doduše, bilo je pokušaja da se iznađe rešenje, pa se probalo i sa javno-privatnim partnerstvom, ali zainteresovanih partnera nije bilo, jer se procenjuje da nijedan ovakav bazen nije isplativ. Najinteresantniji bio je odgovor jednog od ovdašnjih dobrostojećih privrednika, kada mu je punuđeno partnerstvo.

Zahvalio se i rekao da je on zatrpao i svoj mnogo manji bazen u dvorištu porodične kuće.

Konzervativni Palančani smatraju da ovoj varoši, preko 25.000 ljudi, u opštini sa preko 55.000 stanovnika, otvoreni olimpijski bazen na 100 metara od jezera i gradske plaže na obali Dunava, nije ni trebao.

Vele, vekovima su se preci kupali u Tikvari i velikoj reci, pa im ništa nije falilo.

Drugi su bili protiv ovakvog bazena i tražili da se pravi manji ali zatvoreni bazen. Oni koji u svemu traže računicu tvrde da će pravi troškovi tek nastati kada bazen počne da radi, a upućeniji veruju da će ovakav i slični objekti biti dati na upravljenje ovdašnjoj Ustanovi za sport i rekreaciju „Tikvara“ koja upravlja otvorenim sportskim terenima, velikom i malom ovdašnjom sportskom halom, Parkom prirode „Tikvara“.

Da li će se Palančani, posle pet godina čekanja, idućeg leta kupati u otvorenom olimpijskom bazenu, najverovatnije će se znati za 10-tak dana kada treba da se pokaže da li je školjka bazena bušna, ili nije, odnosno da li curi ili drži vodu.

(Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.