понедељак, октобар 16, 2017
Насловна / Вести / Тестирање незавршене инвестиције: Неки се „удавили” у празном базену

Тестирање незавршене инвестиције: Неки се „удавили” у празном базену

БАЧКА ПАЛАНКА: Шест година од почетка градње отвореног олимпијског базена у Бачкој Паланци, а планирана је својевремено изградња комплекса базена, грађевина која је давно требала бити завршена, по први пут ових дана прима воду.

Крајем прошле недеље, како смо сазанали у општинском Јавном комуналном предузећу „Комуналпројект“, које пуни шкољку базена водом из градског водовода започет је овај посао, а по процени стручњака трајаће до 12 дана.

Локална самоуправа, али уз велику помоћ Владе АП Војводине, односно Управе за капиталне улагања АПВ, решена је да заврши оно што је давно требало бити готово.

Када су 2011. године тадашњи председник Владе АПВ Бојан Пајтић и тадашњи председник бачкопаланке општине Драган Бозало бацили прве лопате бетона у темеље, јасно је речено, па и на табли градилишта било записано, да ће базен бити у функцији 2012. године. Табле више нема, јер су градитељи давно отишли, покупили своје ствари, чак и ограду и оставили недовршен базен.

Наводно, још траје судски спор са извођачем радова, а шерети констатују како се да сада неколико општинских власти „удавило у празном базену“.

Његов завршетак „запао“ је новом општинском руководству које је на власти од маја прошле године.

Базен је до сада, званично, овако незавршен, коштао близу 170 милиона динара. Управа за капитална улагања АПВ наменила је додатних 32, а општина још 20 милиона динара из општинског буџета за завршетак базена.

Решени смо да коначно завршимо оно што је неко давно почео, а није завршио, каже Бранислав Шушница, председник општине и додаје како “да би се базен завршио мора да се утврди у каквом је стању“.

Баш то је од нас тражила Управа за капитална улагања АПВ. Да би се наставило са радовима на завршетку и да би новачана средства била уложена у наставак изградње комплекса базена мора се направити пресек стања. Желимо да направимо нешто што ће функционисати и живети, а не да уложимо новац у нешто што никада неће бити отворено. Испитујемо шкољку базена и пумпе, пунимо базен и вршимо све радње које ће омогућити ново велико улагање.

Уместо бунара вода из водовода
Како у приобаљу Дунава, односно у оквиру Спортско рекреационе зоне, зеливног језера Тиквара и самог Дунава, није избушен бунар за базен, он се пуни водом из градског водовода.

По речима стручњака пуњење базена оваквих димензија траје од 9 -12 дана, јер на то упућују димензије од 50 метара дужине, 25 метара ширине и два метра дубије, па није тешко израчунати потребне кубне метре воде, рекао нам је Александар Богуновић, директор ЈКП „Комуналпројект“ у Бачкој Паланци.

Како је даље казао, осим тога морају да пазе на притисак у градској водоводној мрежи, како у данима пуњења базена не би трпели неки потрошачи у појединим деловима града.

Шкољка је санирана, а тек када се базен напуни и када се утврди да не пропушта воду, може се ићи даље. Све је то скупо, јер, на пример, само хемија за ово пуњење кошта 360.000 динара. Ипак, решени смо да базен завршимо до следеће године. Било је и има много проблема, али решавамо један по један, поручује Шушница.

У Паланци се сматра да за завршетак ове инвестиције ранијих година највероватније није било политичке воље.

Додуше, било је покушаја да се изнађе решење, па се пробало и са јавно-приватним партнерством, али заинтересованих партнера није било, јер се процењује да ниједан овакав базен није исплатив. Најинтересантнији био је одговор једног од овдашњих добростојећих привредника, када му је пунуђено партнерство.

Захвалио се и рекао да је он затрпао и свој много мањи базен у дворишту породичне куће.

Конзервативни Паланчани сматрају да овој вароши, преко 25.000 људи, у општини са преко 55.000 становника, отворени олимпијски базен на 100 метара од језера и градске плаже на обали Дунава, није ни требао.

Веле, вековима су се преци купали у Тиквари и великој реци, па им ништа није фалило.

Други су били против оваквог базена и тражили да се прави мањи али затворени базен. Они који у свему траже рачуницу тврде да ће прави трошкови тек настати када базен почне да ради, а упућенији верују да ће овакав и слични објекти бити дати на управљење овдашњој Установи за спорт и рекреацију „Тиквара“ која управља отвореним спортским теренима, великом и малом овдашњом спортском халом, Парком природе „Тиквара“.

Да ли ће се Паланчани, после пет година чекања, идућег лета купати у отвореном олимпијском базену, највероватније ће се знати за 10-так дана када треба да се покаже да ли је шкољка базена бушна, или није, односно да ли цури или држи воду.

(Dnevnik)

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *