субота, 6 јуна, 2020
Насловна / Вести / Трећину грађана не интересује култура!

Трећину грађана не интересује култура!

Око четвртина становника Србије чита књиге, 6,5 одсто одлази у биоскоп, позориште, галерије, музеје и на концерте, док око половина грађана слободно време проводи гледајући телевизију, слушајући музику и читајући новине, показују подаци истраживања о културним потребама грађана Србије, које је објавио Завод за проучавање културног развитка.

Како показују подаци, 22,6 одсто грађана не издваја новац за културна дешавања, 52,2 одсто месечно издваја до 2.000 динара, 20,9 одсто издваја између 2.000 и 5.000, док више од 5.000 динара месечно за културне садржаје издваја 4,3 одсто грађана.

Културне садржаје 17 одсто испитаника не посећује, јер их у њиховом месту нема, 8,4 одсто због тога шо су садржаји скупи, 6,2 одсто због лошег квалитета понуде, 31,5 одсто због тога што су незаинтересовани и 36,9 одсто због тога што немају времена.

Позоришне представе у Србији гледа 45,2 одсто грађана, а активну позоришну публику имају Војводина и Београд, док је најмања посета у западној Србији и Шумадији. Оперску и балетску сцену прати 5,4 одсто грађана, а највише љубитеља те уметности је у Војводини и Београду.

У музеје и галерије иде 40,4 одсто грађана, на концерте око 50 одсто, док у биоскоп иде више од половине грађана.

Према подацима, најчитаније дневне новине су Блиц (43,6 одсто), петина грађана чита Курир и Вечерње новости, Политику чита око 10 одсто, Ало 7,2 одсто, Информер 6,1 и на последњем месту је Данас, који чита 2,4 одсто грађана.

Грађани на телевизији највише гледају филмове, затим информативни програм, квизове, музички, документарни и спортски програм, док је проценат оних који гледају дечји и ријалити програм сличан – 29,7 и 29,1 одсто.

Испитаници су рекли да од националних емитера највише гледају Радио-Телевизију Србије (14,5 одсто), Прву (14,2), Пинк (12,9), Б92 (6,6) и Хепи (2,6 одсто).

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.