Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/tdmvocec/public_html/backapalankainfo.com/index.php:1) in /home/tdmvocec/public_html/backapalankainfo.com/wp-content/plugins/srbtranslatin/srbtranslatin.php on line 239
U Bačkoj Palanci do novembra ispunili godišnju kvotu sahrana | Bačka Palanka Info - Vodič kroz Bačku Palanku
ponedeljak, april 6, 2020
Naslovna / Vesti / U Bačkoj Palanci do novembra ispunili godišnju kvotu sahrana

U Bačkoj Palanci do novembra ispunili godišnju kvotu sahrana

BAČKA PALANKA: Od kako je početkom prošle godine JKP „Komunalprojekt“ preuzelo upravljanje komunalnom infrastrukturom u Bačkoj Palanci i 13 sela, u nadležnost je primilo i groblja.

Vidljivo je da su sva groblja uređenija, ali je i „crna statistika“ sada dostupnija, jer se podaci o broju sahrana mogu dobiti na jednom mestu. Prošle godine komunalci  su na svim grobljima u opštini obavili 597 sahrana, a ove godine, do početka novembra, obavljene su 602 sahrane. Umrlo je, na primer, više ljudi nego što ima stanovnika selo Vizić, a skoro isto koliko ih živi u Neštinu. Populacija je sve starija, a računa se da će razlika u broju umrlih i novorođenih verovatno biti više od 200. Gradsko groblje naraslo je na 10.000 zauzetih grobnih mesta, ali, kažu komunalci, još uvek ima dovoljno grobnih mesta za prodaju. Na seoskim grobljima gde nema betonskih staza rezervacija grobnog mesta košta 2.200 dinara, dok na Gradskom groblju u betonskim stazama iznosi od 13.000 do 18.000 dinara u zavisnosti da li je grobno mesto za jednog ili dva pokojnika. Troškovi sahranjivanja u Bačkoj Palanci iznose 13.255, dok u selima taj trošak košta 7.260 dinara. Ovim troškovima treba dodati i plaćanje za usluge rashladnog prostora za pokojnike koji za 24 sata iznose 1.628 dinara, a nakon toga za svaki sat plaća se po 115 dinara. Usluge korišćenja kapele naplaćuju se 3.707 dinara. Jedino su besplate usluge prevoza pokojnika na teritoriji opštine Bačka Palanka, a na teritoriji Srbije i inostranstva po pređenom kilometru plaća se 50 dinara.

Takse, za održavanje grobnih mesta, naplaćuju se 10 godina unapred što je zakonski regulisano i obavezno. Ovaj izdatak godišnje iznosi 401 dinar za jedno mesto, 814 dinara za dva, a 1.221 dinar za tri grobna mesta, s tim što se obračun vrši po površini zauzeća, a ne po broju sahranjenih lica. Ovdašnji komunalci ističu da je prednost nabavke pogrebne opreme kod njih i u tome što sva procedura vezana za samu sahranu pokojnika počinje i završava se u JKP. Za preminule penzionere, odnosno za njihovu rodbinu, ovde obave refundaciju pogrebnih usluga uz mogućnost plaaćanja pogrebnih troškova na više mesečnih rata.

Iduće godine, kažu u JKP planira se katastarsko premeravanje seoskih grobalja koja će biti ograđena tamo gde to do sada nije urađeno.

Tekst i foto: M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.