субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / У Бачкој Паланци до новембра испунили годишњу квоту сахрана

У Бачкој Паланци до новембра испунили годишњу квоту сахрана

БАЧКА ПАЛАНКА: Од како је почетком прошле године ЈКП „Комуналпројект“ преузело управљање комуналном инфраструктуром у Бачкој Паланци и 13 села, у надлежност је примило и гробља.

Видљиво је да су сва гробља уређенија, али је и „црна статистика“ сада доступнија, јер се подаци о броју сахрана могу добити на једном месту. Прошле године комуналци  су на свим гробљима у општини обавили 597 сахрана, а ове године, до почетка новембра, обављене су 602 сахране. Умрло је, на пример, више људи него што има становника село Визић, а скоро исто колико их живи у Нештину. Популација је све старија, а рачуна се да ће разлика у броју умрлих и новорођених вероватно бити више од 200. Градско гробље нарасло је на 10.000 заузетих гробних места, али, кажу комуналци, још увек има довољно гробних места за продају. На сеоским гробљима где нема бетонских стаза резервација гробног места кошта 2.200 динара, док на Градском гробљу у бетонским стазама износи од 13.000 до 18.000 динара у зависности да ли је гробно место за једног или два покојника. Трошкови сахрањивања у Бачкој Паланци износе 13.255, док у селима тај трошак кошта 7.260 динара. Овим трошковима треба додати и плаћање за услуге расхладног простора за покојнике који за 24 сата износе 1.628 динара, а након тога за сваки сат плаћа се по 115 динара. Услуге коришћења капеле наплаћују се 3.707 динара. Једино су бесплате услуге превоза покојника на територији општине Бачка Паланка, а на територији Србије и иностранства по пређеном километру плаћа се 50 динара.

Таксе, за одржавање гробних места, наплаћују се 10 година унапред што је законски регулисано и обавезно. Овај издатак годишње износи 401 динар за једно место, 814 динара за два, а 1.221 динар за три гробна места, с тим што се обрачун врши по површини заузећа, а не по броју сахрањених лица. Овдашњи комуналци истичу да је предност набавке погребне опреме код њих и у томе што сва процедура везана за саму сахрану покојника почиње и завршава се у ЈКП. За преминуле пензионере, односно за њихову родбину, овде обаве рефундацију погребних услуга уз могућност плааћања погребних трошкова на више месечних рата.

Идуће године, кажу у ЈКП планира се катастарско премеравање сеоских гробаља која ће бити ограђена тамо где то до сада није урађено.

Текст и фото: М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.