субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / У Бачкој Паланци отворена „Паметна учионица руског језика“

У Бачкој Паланци отворена „Паметна учионица руског језика“

Регионално представништво „Руске хуманитарне мисије на Балкану“ у сарадњи са Филолошком факултетом Универзитета у Београду, ПУ „Младости“ и уз подршку Општине Бачка Паланка, данас је свечано у вртићу „Лептирић“ пустило у рад пројекат „Паметна учионица руског језика“.

Осим домаћина, представника ПУ „Младост“, свечаној церемонији отварања „Паметне учионице“, присуствовали су представници Руске хуманитарне мисије – Алексеј Полковников, извршни директор и др Бранимир Нешић, директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница и председник СО Бачка Паланка Мита Лачански.

Делатност „Паметне учионице“ у Бачкој Паланци усмерена је на учење руског језика међу децом предшколског узраста. „Руска хуманитарна мисија“, заједно са катедром за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду, припремила је савремени програм учења руског језика, намењеног деци, млађој од 7 година.

За потребе реализације овог пројекта, на основу Уговора о донаторству закљученог 14. септембра 2017. године између Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану и ПУ „Младост“ – уређене су и реконструисане просторије вртића „Лептирић“. Радови на реконструкцији су трајали од 9. до 17. октобра 2017. године, а уређене су спољна фасада са изолацијом, комплетно је замењена столарија, окречен је цео објекат. Донирана је и опрема за извођење наставе руског језика: интерактивна табла са LCD пројектором, ТВ са пратећом опремом, лаптоп, комплет звучника, уџбеници, књиге и наставно-методички материјал у обиму 630 јединица.

Изражавајући велику захвалност донатору, а посебно директору Регионалног представништа, бачкопаланчанину др. Нешићу, председник Шушница је истакао: „За мене лично – руски језик и култура увек су били и биће битни за сваког образованог човека. Зашто? Зато што дела Достојевског, Тургењева, Толстоја, Пушкина, Јасењина, Чајковског, Рахмањинова … никада неће, како се каже,изаћи из моде. Зато сам, као грађанин општине Бачка Паланка, почаствован чињеницом да је наш вртић „Лептирић“ од данас први предшколски објекат у Србији, који ће у оквиру пројекта „Паметна учионица“ добити могућност да своја врата отвори свој деци, предшколског али и основношколског узраста, која изразе жељу да бесплатно уче руски језик“.

Према анкети организованој међу родитељима, за бесплатно факултативно учење руског језика у вртићу „Лептирић“ пријавило се 42 бачкопаланачких предшколаца.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.