nedelja, jul 21, 2019
Naslovna / Vesti / U Bačkoj Palanci otvorena „Pametna učionica ruskog jezika“

U Bačkoj Palanci otvorena „Pametna učionica ruskog jezika“

Regionalno predstavništvo „Ruske humanitarne misije na Balkanu“ u saradnji sa Filološkom fakultetom Univerziteta u Beogradu, PU „Mladosti“ i uz podršku Opštine Bačka Palanka, danas je svečano u vrtiću „Leptirić“ pustilo u rad projekat „Pametna učionica ruskog jezika“.

Osim domaćina, predstavnika PU „Mladost“, svečanoj ceremoniji otvaranja „Pametne učionice“, prisustvovali su predstavnici Ruske humanitarne misije – Aleksej Polkovnikov, izvršni direktor i dr Branimir Nešić, direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica i predsednik SO Bačka Palanka Mita Lačanski.

Delatnost „Pametne učionice“ u Bačkoj Palanci usmerena je na učenje ruskog jezika među decom predškolskog uzrasta. „Ruska humanitarna misija“, zajedno sa katedrom za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pripremila je savremeni program učenja ruskog jezika, namenjenog deci, mlađoj od 7 godina.

Za potrebe realizacije ovog projekta, na osnovu Ugovora o donatorstvu zaključenog 14. septembra 2017. godine između Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu i PU „Mladost“ – uređene su i rekonstruisane prostorije vrtića „Leptirić“. Radovi na rekonstrukciji su trajali od 9. do 17. oktobra 2017. godine, a uređene su spoljna fasada sa izolacijom, kompletno je zamenjena stolarija, okrečen je ceo objekat. Donirana je i oprema za izvođenje nastave ruskog jezika: interaktivna tabla sa LCD projektorom, TV sa pratećom opremom, laptop, komplet zvučnika, udžbenici, knjige i nastavno-metodički materijal u obimu 630 jedinica.

Izražavajući veliku zahvalnost donatoru, a posebno direktoru Regionalnog predstavništa, bačkopalančaninu dr. Nešiću, predsednik Šušnica je istakao: „Za mene lično – ruski jezik i kultura uvek su bili i biće bitni za svakog obrazovanog čoveka. Zašto? Zato što dela Dostojevskog, Turgenjeva, Tolstoja, Puškina, Jasenjina, Čajkovskog, Rahmanjinova … nikada neće, kako se kaže,izaći iz mode. Zato sam, kao građanin opštine Bačka Palanka, počastvovan činjenicom da je naš vrtić „Leptirić“ od danas prvi predškolski objekat u Srbiji, koji će u okviru projekta „Pametna učionica“ dobiti mogućnost da svoja vrata otvori svoj deci, predškolskog ali i osnovnoškolskog uzrasta, koja izraze želju da besplatno uče ruski jezik“.

Prema anketi organizovanoj među roditeljima, za besplatno fakultativno učenje ruskog jezika u vrtiću „Leptirić“ prijavilo se 42 bačkopalanačkih predškolaca.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.