Насловна / Вести / У Бачкој Паланци пораст насиља у породици! Упозоравајући подаци!

У Бачкој Паланци пораст насиља у породици! Упозоравајући подаци!

Упозоравајуће податке када је реч о појави насиља током ове године у 14 насеља на територији општине Бачка Паланка, саопштила је директорка општинског Центра за социјални рад Слађана Ступар.

До сада, а овде се сви надају да су бројке коначне, у овој години пријављено је 58 случајева насиља. Од тога, 15 пута је у питању било вршњачко насиље, а преостала 43 случаја регистрована су у оквиру породице.

У више од половине примера породичног насиља, односно у 22 случаја реч је о занемаривању и узнемиравању деце. Након пријављивања шесторо деце је издвојено из породице, а њихови родитељи су лишени родитељских права. У осталим случајевима, саопштила је Слађана Ступар, породице су у праћењу према плану услуга, уз изречену меру корективног надзора над вршењем родитељског права.

Партнерско насиље је у сталном порасту, наглашавају у Центру за социјални рад. У досадашњем делу године било је 11 случајева партнерског насиља. Чак у десет случајева мушкарац је био насилан према жени, а у једном случају жена је била насилна према мушкарцу. Три жртве биле су смештене у сигурну кућу, а интересантно је да је у шест случајева муж био насилан према супрузи. У оваквим случајевима деца су жртве психичког насиља и неретко физичког насиља. У два случаја очух је био насилан према супрузи и њеној деци.

Ове године пријављено је и сексуално насиље према особи са инвалидитетом, а радило се и на заштити једне малолетне особе која је жртва трафикинга. Социјални радници кажу да се по пријави насиља поступа хитно и примењују се мере безбедности, издвајање жртве и смештај у сигурну кућу или код сродника. Такође, по налогу тужилаштва и суда издваја се насилник из породице, примењују се мере здравствене заштите, односно жртве су упућују на ургентни здравствени преглед.

stop-nasilju-baner-320x50

Једна од мера је и унапређење егзистенцијалних услова, као што су пружање материјалне помоћи, обезбеђење хране, као и психолошка стабилизација (стручна саветодавна и психолошка помоћ и подршка жртви). На крају примењује се мера породично-правне заштите, односно правна помоћ, корективни надзор, упозоравање…

Неодложне интервенције

У Центру за социјални рад од фебруара 2014. године формиран је интервентни тим за борбу против насиља, а задужен је за сваки случај пријављеног насиља. Центар је посебним телефонским бројем повезан са полицијом за случајеве неодложне интервенције. Тада на лице места поред полиције излазе и представници Центра за социјални рад, процењују степен ризика и спроводе интервенцију како би жртва била на безбедном месту, односно како би се сместила тамо где је сигурно. Телефон Центра је 069 26 26 600, а телефон у полицији 069 26 26 700.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *