utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / U Bačkoj Palanci porast nasilja!

U Bačkoj Palanci porast nasilja!

Verbalno i fizičko, ali i seksualno i Internet nasilje među vršnjacima, danas su česta pojava, bilo da se ono odigrava u školi ili izvan nje. Da bi zaustavili, ili bar smanjili broj slučajeva vršnjačkog nasilja, neophodna je komunikacija između dece, roditelja i državnih institucija, čulo se na konferenciji „Ruka prijateljstva, osmeh na licu“ koju je organizovalo Udruženje „Roditelj“ Bačka Palanka.

Petnaestogodišnji Vukašin Simić iz Vršca ubijen je na ulici, kada ga je nožem na smrt izbo maloletni P.N.

Nekoliko meseci kasnije njegova majka Sandra, osnovala je Udruženje za borbu protiv maloletničke delikvencije „Vukašin Simić“ sa ciljem da se uz pomoć maloletnika, koji borave u popravnim domovima, zbog prestupa koje su počinili, edukuju deca po školama.

„Vukašin je nastradao nesrećnim slučajem, nije bio akter cele priče. Vaspitavati decu u Srbiji danas je veoma teško. Vreme u kome deca odrastaju je surovo. Mi smo ga stvorili za njih, deca se ne snalaze“, priča Sandra, Vukašinova majka.

„Fondacija ‘Tijana Jurić’ edukuje decu, roditelje, prosvetne radnike, ali to nije dovoljno. Moramo raditi na sistemskim promenama. Zakoni moraju biti u skladu sa vremenom u kojem živimo. Jedina adekvatna kazna za ubistvo deteta je kazna doživotnog zatvora“ rekla je Bojana Latinović iz Fondacije „Tijana Jurić„.

„U odnosu na prošlu godinu, beleži se porast svih vidova nasilja od porodičnog, seksualnog do vršnjačkog. To su tuče na ulici, iznuđivanje novca i psihičko maltretiranje“, kaže Vera Petrović iz Centra za socijalni rad Bačka Palanka.

FOTO: Miroslav Karanović
FOTO: Miroslav Karanović

Na konferenciji pod nazivom „Ruka prijateljstva, osmeh na licu“ koju je organizovalo Udruženje „Roditelj“ iz Bačke Palanke, bilo je reči o sve većoj potrebi osnivanja nacionalnog registra o nestaloj deci, kao i o sve većem problemu pedofilije u Srbiji.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/RTV)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.