Насловна / Вести / У Бачкој Паланци веће плате за васпитачице
Фото: Саша Џамбић

У Бачкој Паланци веће плате за васпитачице

По предлогу Одељења за финансије и буџет Општине Бачка Паланка одборници локалног парламента изјашњаваће се о ребалансу финансијског плана за 2017. годину, а Мита Лачански, председник Скупштине седницу је заказао за среду.

Како је Маја Пилиповић, руководилац поменутог Одељења написала у образложењу предложених измена, ребаланс се највећим делом односи на повећање плата запосленима у предшколским установама.

Првобитном одлуком, а буџет за ову годину усвојен је 20. децембра прошле године, планирани  бyџетски обим средстава за 2017. годину износио је 1.502.600 000 динара. Приходи предложени одлуком о реблансу буџета износе 1.513. 800.000 динара,  од чега највећи део чине изворни и уступљени приходи општине, док трансфери од виших нивоа власти износе 72,7 милиона, а пренета и неутрошена средства из 2016. године износе 68,6 милиона динара.

Законодавац је, кажу надлежни у овдашњим општинским финансијама, прописао да локална власт може планирати укупна средства потребна за исплату плата запослених који се финансирају из буyета локалне самоуправе. Међутим, планирана маса средстава за исплату плата мора бити планирана на нивоу исплаћених плата у 2016. години, а највише у складу са одредбама Закона о буyету Републике Србије за прошлу годину. Овде кажу да уз тако планирана средства за плате запослених који се финансирају из буyета општине, може се планирати и повећање плата запослених у предшколским установама за шест одсто.

У Бачкој Паланци објашњавају да у оквиру планираних средстава за плате у буџету није било простора, а надлежни су се обратили Министарству финансија тражећи повећање масе зарада. Министарство је дописом одобрило проширење масе зарада, па је то и основ за ребаланс општинског буџета у овој години.

Предложено је повећање у укупном износу од 14,25 милиона динара, а суштински из општинског буyета обезбеђено је шест милиона, а остатак преусмеравањем средстава обезбедила је Предшколска установа „Младост“.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/dnevnik)

Прочитајте и ово

Пет навика које могу продужити ваш живот

Сви трагају за многобројним напицима, тајнама вечне младости. Овим „проблемом“ у последњих пар година бавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *