среда, 3 јуна, 2020
Насловна / Вести / У целој Војводини само ТРИ ДЕЧЈА ПСИХИЈАТРА

У целој Војводини само ТРИ ДЕЧЈА ПСИХИЈАТРА

У протекле 23 године колико у Србији дечја психијатрија може да се субспецијализује, школован је свега 21 лекар и сви раде. Уз њих је још двадесетак психијатара за одрасле који колегама прискачу у помоћ, а све укупно не задовољава прописане стандарде.

Подаци су драстичнији када се сведу на Војводину, где на територији целе покрајине раде свега три дечја психијатра – у Новом Саду, Вршцу и Сремској Митровици.

По светским стандардима између 10 и 20 одсто деце има проблеме који их онеспособљавају за свакодневне активности и треба им помоћ. Србија по томе не одступа од светских стандарда, али у великој мери не задовољава број оних који су званично квалификовани да деци помоћ могу да пруже.

– На овом терену, везан за регион изван Београда, што се тиче самог дела Баната, Панчево и ове остале општине, Пландиште, Алибунар, Вршац, само сам ја дечји психијатар – каже Стеван Јокић, дечји психијатар у Вршцу.

– Сгурно да око седамдесет хиљада деце има одређене проблеме и да нас троје није довољно да задовољимо потребе све те деце и наравно да су важни сви они школски психолози, саветовалишта у Дому здравља. Али, мислим да здраворазумски кад кажете три дечја психијатра на два милиона становника није довољно за Војводину – каже Јасминка Марковић, дечја психијатрица у Клиничком центру Војводине.

На Медицинском факултету новинаре РТВ су упутили на ресорно министарство којем су још 26. октобра упутили питања о повећању броја дечјих психијатара и планирању потреба за лечење деце.

Након што им је више пута обећаван саговорник, а потом и писмени одговор, 13. новембра РТВ-у је стигао допис у којем их упућују на Лекарску комору Србије, струковно удружење које издаје лиценце за рад, брине о етици и евентуалним споровима међу члановима Коморе.

– Србија има довољан број психијатара, доста психијатара се бави и дечјом психијатријом и ради дечју психијатрију, иако је никада нису званично субспецијализирали. Није исто бавити се одраслом особом и дететом и психијатри који су само специјализирали психијатрију, без субспецијализације дечје психијатрије, али раде 10, 15 година на одељењу са децом они су се практично кроз рад специјализирали за рад са децом – каже Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије.

– Притисак стално постоји и велик је и тешко постижемо да прегледамо и да до нас стигну сви они којима је помоћ потребна – каже Јасминка Марковић.

Додаје да, примера ради, Словенија, са готово истим бројем становника као и Војводина има 28 дечјих психијатара и 28 оних којима је та субспецијализација у току.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.