petak, jul 19, 2019
Naslovna / Vesti / U Čergi će se drugačije živeti

U Čergi će se drugačije živeti

BAČKA PALANKA: Planom detaljne regulacije romskog naselja Čerga u Kordunaškoj ulici u Bačkoj Palanci predviđena je skora gradnja stanova za socijalno stanovanje.

Sadašnji uslovi u naselju su izuzetno loši, pa je lokalna samouprava, a na osnovu dotacija koje treba da stignu u iznosu od 800.000 evra iz fondova EU, odlučila da pokrene ovaj projekat.

Urbanisti potvrđuju da je Plan usvojen i objavljen u Službenom listu opštine Bačka Palanka, ali dodaju da je njegova izrada sprovedena u izuzetno teškim uslovima. Bilo je potrebno rešiti imovinsko – pravne odnose, brisati stare i upisati neke novije objekte, bilo je potrebno izvršiti promenu namene zemljišta, te izraditi projekat parcelizacije i prepracelizacije… – Radi projektovanja novih stambenih jedinica morali smo dobro snimiti sadašnje stanje porodica koje tamo žive – kaže arhitekta Radoslav Karanović iz Javnog preduzeća „Standard“. – Reč je o stanovima za socijalno stanovanje, a stambene jedinice su projektovane u nizu, ima ih prizemnih i spratnih. Na primer, predviđeno je osam prizemnih stambenih jedinica za porodice sa tri člana, šest stamebnih jedinica za porodice sa po četiri do šest članova i jedna stambena jedinica za porodicu sa jedanaest članova.

U Kordunašku ulicu, odnosno naselje Čerga, ulaziće se iz Ulice Branka Radičevića, a naselje će imati kompletnu infastrukturu, što znači put, vodu, struju, kanalizaciju. Svaka stambena jedinica imaće kupatilo. Ukupna površina je 76 ari, a stambeni deo nalazi se na 56 ari, precizira Karanović, koji je radio Projekat detaljne regulacije i Projekat stambenih jedinica, dok su njegove kolege projektovale put i sve drugo što je potrebno.

Kada se romske porodice konačno budu uselile u nove kvadrata, a danas žive u krajnje nehumanim uslovima, rešiće se jedan veliki problem Bačke Palanke, ali prvenstveno egzistencijalni problem ljudi koji godinama i decenijama žive u uslovima ispod civilizacijskog minimuma.

M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.