Насловна / Вести / У Дунаву највише трагова кафетина и бенседина!

У Дунаву највише трагова кафетина и бенседина!

Становници Србије највише се лече кафетином, антидепресивима и такозваним бета-блокаторима, односно лековима за висок притисак, аритмију и спречавање срчаних удара.

До ових података дошло се на помало неуобичајен начин – испитивањем загађујућих материја у Дунаву у близини испуста канализације у Новом Саду. Истраживање је показало да Дунав у том делу садржи чак два милиграма кафетина по литри, а одмах иза њега су бенседини и лекови за срце и притисак. Најчешће коришћени лекови говоре много о здрављу, али и о навикама, а у нашем случају, пре свега, о начину исхране и количини стреса, пише „Блиц“.

Истраживање воде у Дунаву рађено је у оквиру међународног пројекта „Солушенс“, чији је део и Природно-математички факултет у Новом Саду, а циљ су заштита водних ресурса и људског здравља од загађујућих материја. Нови Сад је посебно занимљив за истраживаче који су прочешљани читав ток Дунава јер је један од малобројних већих градова на овој реци који нема постројење за пречишћавање отпадних вода. Уз то, главни канализациони испусти су удаљени свега 500 метара један од другог, односно нису распоређени на више места као, рецимо, у Београду, који такође испушта отпадне воде директно у реку.

Ванредна професорка на Катедри за екологију и заштиту животне средине ПМФ-а Др Ивана Теодоровић наглашава да су грађани Србије специфични у Европи по количини коришћених бета-блокатора.

„Кафетин може да се пречисти стандардним постројењима, али ми то не радимо, па га имамо много. Антидепресиви већ не могу тако лако да се изолују из воде, али њих имамо у количинама сличним као и у другим европским градовима. Али оно по чему смо специфични у Европи је велика количина бета-блокатора, односно лекова који се користе приликом разних срчаних обољења, али имају улогу и у регулисању нивоа масти у организму“, рекла је др Теодоровић за „Блиц“.

Доктор Иван Апро каже да га резултати нису изненадили.

„Антидепресиве и не користимо колико би требало, колико имамо депресивних грађана, а кафетин многи узимају у самолечењу болова, што опет није добро јер би требало да оду лекару. Борба са притиском последица је лоше исхране, која полако постаје наш акутни проблем, али и стреса и одатле нам толико бета-блокатора“, рекао је Апро.

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, грађани Србије сваке године попију два милиона паковања лекова више него претходне године, а судећи по претходној години, у којој смо попили 80 милиона кутија лекова који се издају на рецепт, ове године ће бити 82 милиона кутија.

Циљ испитивања Дунава била је анализа токсичних супстанци у риби која нам долази на трпезу, као и промене под утицајем хормона који путем канализације доспевају у реку. Први сигнали нису охрабрујући, али тренутне концентрације хемијских супстанци у Дунаву нису довољне да изазову дисбаланс рибљег света.

Прочитајте и ово

Пет навика које могу продужити ваш живот

Сви трагају за многобројним напицима, тајнама вечне младости. Овим „проблемом“ у последњих пар година бавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *