Насловна / Вести / У две недеље два пожара на Тиквари! (Фото)
Фото: М. Суџум

У две недеље два пожара на Тиквари! (Фото)

За мање од месец дана два пута је избио пожар у Парку природе „Тиквара“ у приобаљу Бачке Паланке, односно два пута горела је на неколико хектара трска, растиње и дрвеће, а све то је у непосредној близини првих улица, породичних кућа и вишеспратница.

Ватра је горела од ножице насипа који брани варош од Дунава, а у непосредној близини заливног језера по коме парк природе и носи име.

Сличајност или не, али је чињеница да се ватра није појавила сама у мочвари и барама. Људска немарност је свакако разлог, а да ли је неко имао намеру да наруши станиште бројних животињских и биљних врста овде су подељена мишљења. По причи једних пожар је букнуо због људске непажње, а по другима ватра је подметнута? Оба пута ватрогасци су интервенисали, први пут 15. марта по мраку, а у недељу 2. априла ватра је око 16 сати стигла скоро до пута који раздваја Парк природе од првих кућа. Тачније, горео је онај део који није изгорео у првом пожару.

Парком природе управља општинска Установа за спорт и рекреацију, а власник овог земљишта као и другог које није у оквиру Парка природе су „Војводинашуме“. Поред осталог, у саставу Парка је и језеро, приобаље Дунава, бројни отворени спортски терени, спортске хале, ту је и олимпијски базен чија је градња у току, Дом спортова на води, објекти Удружења рекреативних пецароша „Шаран“, бројни понтони и везови за чамце, шеталишта, плаже…

Природну вегетацију овде, кажу стручњаци, представљају шуме бадемастих и белих врба, црне тополе и пољског јасена, али поред ових аутохтоних врста ту су и сађене плантаже. Констатовано је да Парк природе има еколошки утицај на климу, воду, ваздух и земљиште овог подручја.

Ако је тако, а нема разлога да се сумња у речи стручних људи, онда свакако не треба палити станиште (изузев ако није реч о болесном мозгу неког пиромана) бројних, па и ретких биљних и животињских врста, а љубитељи природе су после оба пожара на згариштима налазили трагове уништених гнезда, али и угинулих животиња, па цео предео изгледа опустошено.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *