subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / U dve nedelje dva požara na Tikvari! (Foto)
Foto: M. Sudžum

U dve nedelje dva požara na Tikvari! (Foto)

Za manje od mesec dana dva puta je izbio požar u Parku prirode „Tikvara“ u priobalju Bačke Palanke, odnosno dva puta gorela je na nekoliko hektara trska, rastinje i drveće, a sve to je u neposrednoj blizini prvih ulica, porodičnih kuća i višespratnica.

Vatra je gorela od nožice nasipa koji brani varoš od Dunava, a u neposrednoj blizini zalivnog jezera po kome park prirode i nosi ime.

Sličajnost ili ne, ali je činjenica da se vatra nije pojavila sama u močvari i barama. Ljudska nemarnost je svakako razlog, a da li je neko imao nameru da naruši stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta ovde su podeljena mišljenja. Po priči jednih požar je buknuo zbog ljudske nepažnje, a po drugima vatra je podmetnuta? Oba puta vatrogasci su intervenisali, prvi put 15. marta po mraku, a u nedelju 2. aprila vatra je oko 16 sati stigla skoro do puta koji razdvaja Park prirode od prvih kuća. Tačnije, goreo je onaj deo koji nije izgoreo u prvom požaru.

Parkom prirode upravlja opštinska Ustanova za sport i rekreaciju, a vlasnik ovog zemljišta kao i drugog koje nije u okviru Parka prirode su „Vojvodinašume“. Pored ostalog, u sastavu Parka je i jezero, priobalje Dunava, brojni otvoreni sportski tereni, sportske hale, tu je i olimpijski bazen čija je gradnja u toku, Dom sportova na vodi, objekti Udruženja rekreativnih pecaroša „Šaran“, brojni pontoni i vezovi za čamce, šetališta, plaže…

Prirodnu vegetaciju ovde, kažu stručnjaci, predstavljaju šume bademastih i belih vrba, crne topole i poljskog jasena, ali pored ovih autohtonih vrsta tu su i sađene plantaže. Konstatovano je da Park prirode ima ekološki uticaj na klimu, vodu, vazduh i zemljište ovog područja.

Ako je tako, a nema razloga da se sumnja u reči stručnih ljudi, onda svakako ne treba paliti stanište (izuzev ako nije reč o bolesnom mozgu nekog piromana) brojnih, pa i retkih biljnih i životinjskih vrsta, a ljubitelji prirode su posle oba požara na zgarištima nalazili tragove uništenih gnezda, ali i uginulih životinja, pa ceo predeo izgleda opustošeno.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.