Насловна / Вести / У овој години 180 напада на полицајце, међу хулиганима то ствар престижа

У овој години 180 напада на полицајце, међу хулиганима то ствар престижа

Током ове године забележено је 620 кривичних дела над полицајцима, показују подаци Министарства унутрашњих послова.

Од тога, 399 кривичних дела се односи на ометање полицајаца у обављању дужности, 37 кривичних дела спречавања службеног лица у вршењу дужности и 180 кривичних дела напада на службено лице у обављању дужности и четири кривична дела угрожавања сигурности.

Како пише „Политика“, на дужности је повређен 151 полицајац, од којих десет тешко. Само у октобру је забележено неколико напада на чуваре реда. Током привођења групе осумњичене за диловање дроге, један од наркодилера је насрнуо на полицајца. Прво га је одгурнуо, затим ударио лактом у груди и поцепао му кошуљу. Такође, забележени су и случајеви убадања полицајаца ножем.

Од 5. фебруара, када је почео да се примењује нови Закон о јавном реду и миру, па до 30. октобра. забележена су и 482 прекршаја вређања службеног лица на дужности. Овај прекршај се претходно подводио под прекршај ометања службеног лица у обављању дужности.

Криминолог Златко НИколић сматра да су полицајци најчешће на мети хулиганских, навијачких група, као и екстремно неуротичних људи. Он указује да нетрпељивост према полицији није несвакидашња како у Србији, тако и свугде у свету. Међутим, наводи он, проблем је када тај анимозитет изађе из оквира нетрпељивости и прерасте у отворено непријатељство.

„Тако је у одређеним хулиганским и навијачким групама ствар престижа напасти полицајца. Са друге стране, постоје и екстремно неуротични људи, који то вешто прикривају док се не задесе у одређеној ситуацији. Тада се дешава да им се догоди жута минута када их полицајци легитимишу“, оцењује Николић за „Политику“.

Учестали напади на полицајце били су повод и за реакцију синдиката у МУП-у. Осудивши овакво поступање према чуварима реда, синдикалци су затражили ригорозније кажњавање починалаца ових дела. Они сматрају да судови нападачима на полицајце изричу благе казне.

Према Кривичном законику Србије за напад на службено лице у вршењу послова јавне или државне безбедности, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година. Уколико је службено лице тешко повређено, починиоцу следује и до 10 година затвора.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/021)

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *