nedelja, maj 19, 2019
Naslovna / Vesti / Ukida se davanje krvi za članove porodice

Ukida se davanje krvi za članove porodice

Od 1. januara sledeće godine, kada počinje puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, ukida se namensko, porodično davanje krvi.

Kako pišu Novosti, to će biti veliko olakšanje za one koji idu na operaciju, jer je dosad bio čest slučaj da se od porodice, pre nego što se pacijent stavi na operativni program traži da obezbedi davaoce za određeni broj jedinica krvi, što nije uvek lako.

Odbacivanje mogućnosti da familija, čak i u hitnim slučajevima obezbedi davaoce, u situacijama kada rezervi krvi nema dovoljno, kao što su trenutno smanjene zalihe nulte, a i svih negativnih krvnih grupa, moglo bi, ipak, dodatno da iskomplikuje rad transfuzije. S druge strane, nadležni tvrde da se to neće dogoditi, jer će transfuzija, po novom modelu biti bolje isplanirana i bezbednija.

Direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije Gradimir Bogdanović, kaže za Novosti da je, prema preporukama SZO i Saveta Evrope, najbezbedniji model transfuzije potpuno ukidanje namenskog, porodičnog davanja krvi.

„Organizovano davanje krvi se ne ukida, naprotiv, odvijaće se kao i do sada. Akcije će biti unapred planirane i organizovane prema kalendaru, o čemu će građani biti blagovremeno obaveštavani. Dosadašnje, višedecenijsko iskustvo pokazalo je da su mali centri za transfuziju krvi bili suočeni sa problemima oko motivacije davalaca u svojim sredinama. Rešenje tog problema mogao je da pruži samo adekvatno edukovan kadar koji bi u saradnji sa Crvenim krstom mogao da objasni zašto je važno da davanje krvi bude dobrovoljno i neplaćeno“, navodi on.

Novi sistem rada će, po Bogdanovićevim rečima, uniformisati način na koji se krv testira i obrađuje u ovlašćenim centrima, čime će se postići potpuno ujednačen, kvalitetan način lečenja pacijenata na čitavoj teritoriji Srbije. Istovremeno će se, navodi, obezbediti bolje upravljanje rezervama krvi i stabilnije snabdevanje zdravstvenih ustanova.

Prema novom Zakonu o transfuzionoj medicini, krv će prikupljati, testirati, procesuirati i distribuirati pet ovlašćenih institucija: Institut za transfuziju krvi Srbije, Pokrajinski zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu i Zavod u Kragujevcu koji je u fazi osnivanja. Peta ustanova ovog tipa je Institut za transfuziologiju VMA.

Osim ovih ustanova, krv će se prikupljati i na organizovanim akcijama na terenu, u firmama, kompanijama, državnim institucijama, školama i fakultetima, a u saradnji sa Crvenim krstom Srbije. Dosadašnjih 47 centara koji su uključeni u prikupljanje krvi, biće zapravo banke krvi.

Podsetimo, mediji su najpre javili da u Srbiji krv više neće moći da se daje pojedinačno u bolnici ili grupno na akcijama u firmama i ustanovama da bi se rizik od prenosa hepatitisa ili HIV-a. Dodajmo i da zakonske izmene dolaze posle saznanja da se jedna žena iz Južnobačkog okruga zarazila HIV-om nakon transfuzije krvi, a o čemu je 021.rs pisao.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / 021 / Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.