nedelja, maj 26, 2019
Naslovna / Vesti / Umesto kod specijaliste, ozbiljniji pregledi uskoro u opštoj praksi?

Umesto kod specijaliste, ozbiljniji pregledi uskoro u opštoj praksi?

Lekari opšte prakse u domovima zdravlja uskoro bi mogli da obavljaju preglede dojke, štitne žlezde, ali i proveru i prepisivanje terapije za visok pritisak.

Poenta ovih promena je, kako se nezvanično saznaje, smanjivanje predugačkih lista čekanja.

Milan Dinić, predsednik Lekarske komore Srbije, smatra da je važno da se pored povećanja kadrovskih kapaciteta poboljša organizacija i da se što više usluga uradi na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

„Treba da se prošire mogućnosti lekara opšte prakse, odnosno broj usluga koju domovi zdravlja mogu da pruže. Kada se veliki broj pacijenata šalje na sekundarne i tercijarne nivoe, onda se stvaraju zagušenja i dugačke liste čekanja. Zašto bi se za pregled dojki, štitne žlezde ili hipertenzije pacijent slao kod specijaliste u bolnicu? Važno je i da se stvori jedinstven informacioni sistem u koji će biti uključeni i privatni doktori, ali i da se priznaju izveštaji, uputi i bolovanje iz privatne prakse“, ističe Dinić.

Dati im veća ovlašćenja

Arsen Ristić, direktor Klinike za kardiologiju KCS, kaže da je ovo smislena ideja, ali i evropski model.

„Ceo zdravstveni sistem je jači ako je primarna zaštita jača. Lekari u domovima zdravlja su apsolutno sposobni da provere hipertenziju, ali sada nemaju ovlašćenja za svu terapiju, što je pogrešno. Ogroman broj pacijenata nepotrebno se šalje na više nivoe. Od 10 ljudi koji se u jednom satu pregledaju kod nas na klinici, samo jedan zaista mora da ostane u bolnici“, navodi Ristić za Kurir.

Ovi predlozi izazvali su, međutim, negodovanje lekara u domovima zdravlja, koji tvrde da je ovo dodatan pritisak i opterećenje za njih.

„Mi smo obučeni i sposobni da uradimo sve što treba, ali zašto sve reforme idu preko nas, taj pritisak ne možemo da izdržimo. Oduzeta su nam sva sredstva, nemamo ni ultrazvuk, ni rendgen za sadašnje pacijente. Ima više ambulanata nego lekara. Zakazuju nam se pregledi sa četiri strane, prevencija, pripreme za operaciju, sve to mi radimo. Oni nas treba da rasterete“, smatra doktorka Nevenka Dimitrijević.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.