петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Уместо код специјалисте, озбиљнији прегледи ускоро у општој пракси?

Уместо код специјалисте, озбиљнији прегледи ускоро у општој пракси?

Лекари опште праксе у домовима здравља ускоро би могли да обављају прегледе дојке, штитне жлезде, али и проверу и преписивање терапије за висок притисак.

Поента ових промена је, како се незванично сазнаје, смањивање предугачких листа чекања.

Милан Динић, председник Лекарске коморе Србије, сматра да је важно да се поред повећања кадровских капацитета побољша организација и да се што више услуга уради на примарном нивоу здравствене заштите.

„Треба да се прошире могућности лекара опште праксе, односно број услуга коју домови здравља могу да пруже. Када се велики број пацијената шаље на секундарне и терцијарне нивое, онда се стварају загушења и дугачке листе чекања. Зашто би се за преглед дојки, штитне жлезде или хипертензије пацијент слао код специјалисте у болницу? Важно је и да се створи јединствен информациони систем у који ће бити укључени и приватни доктори, али и да се признају извештаји, упути и боловање из приватне праксе“, истиче Динић.

Дати им већа овлашћења

Арсен Ристић, директор Клинике за кардиологију КЦС, каже да је ово смислена идеја, али и европски модел.

„Цео здравствени систем је јачи ако је примарна заштита јача. Лекари у домовима здравља су апсолутно способни да провере хипертензију, али сада немају овлашћења за сву терапију, што је погрешно. Огроман број пацијената непотребно се шаље на више нивое. Од 10 људи који се у једном сату прегледају код нас на клиници, само један заиста мора да остане у болници“, наводи Ристић за Курир.

Ови предлози изазвали су, међутим, негодовање лекара у домовима здравља, који тврде да је ово додатан притисак и оптерећење за њих.

„Ми смо обучени и способни да урадимо све што треба, али зашто све реформе иду преко нас, тај притисак не можемо да издржимо. Одузета су нам сва средства, немамо ни ултразвук, ни рендген за садашње пацијенте. Има више амбуланата него лекара. Заказују нам се прегледи са четири стране, превенција, припреме за операцију, све то ми радимо. Они нас треба да растерете“, сматра докторка Невенка Димитријевић.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.