sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / UPOZORENJE: NEMOJTE SE KLIZATI NA TIKVARI !!!

UPOZORENJE: NEMOJTE SE KLIZATI NA TIKVARI !!!

Ribočuvari i iskusni dunavski ribolovci bačkopalanačkog priobalja upozoravaju decu i omladinu da nikako ne idu na led da bi se klizali, jer je pun rupa. Mada voda nije preduboka ispod leda i vode je predebeo sloj mulja pa u slučaju propadanja može doći do tragedije.

Posebno se upozoravaju roditelji da paze na decu i nikako ne smeju dozvoliti da se mališani sa sličugama klizaju po ledu, jer u samom centru Bačke Palanke radi klizalište sa veštačkim ledom, a njegovo korišćenje je besplatno i pod nadzorom iskusnih instruktora.

Na jezeru Tikvara, uhvatio se led, na nekim mestima debljine i 15 centimetara. Sportski ribolovci i profesionalni alasi kažu da je zbog niskog nivoa velike reke, u subotu na mernoj letvi voda dostizala 70 centimetara u plusu, a to znači da je doveden u pitanje dotok vode iz Dunava u Tikvaru, pa je time i riba ugrožena. Iz dana u dan led je sve deblji, kako na samom jezeru, čije je vodeno ogledalo u normalnim okolnostima 45 hektara, a danas jedva 35 hektara. Led je okovao i okolne bare, kanale i rukavce.

Na samoj vodi nalazi se i pet pontona sa vezovima za čamce Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“. Od oko 300 vezova sada se na ledu nalazi oko 200 čamaca, jer su vlasnici jedan deo plovila odneli kućama ili izvukli na obalu. Ledom su okovana i četiri pontona Nautičkog kluba „Tikvara“ i preko 20 kućica na splavovima.

Ribočuvari Ustanove za sport i rekreaciju „Tikvara“, koja brine o istoimenom parku prirode pod drugim i trećim stepenom zaštite, svakodnevno lupaju led, prave rupe kako bi riba mogla da diše, ali i prosecaju led motornim testerama. Sredinom prošle nedelje sa svojim jakim čamcima i motorima prosekli su led od pontana sa vezovima za čamce do „Popova“ gde Dunav ulazi u jezero.

 

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.