субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / УПОЗОРЕЊЕ: НЕМОЈТЕ СЕ КЛИЗАТИ НА ТИКВАРИ !!!

УПОЗОРЕЊЕ: НЕМОЈТЕ СЕ КЛИЗАТИ НА ТИКВАРИ !!!

Рибочувари и искусни дунавски риболовци бачкопаланачког приобаља упозоравају децу и омладину да никако не иду на лед да би се клизали, јер је пун рупа. Мада вода није предубока испод леда и воде је предебео слој муља па у случају пропадања може доћи до трагедије.

Посебно се упозоравају родитељи да пазе на децу и никако не смеју дозволити да се малишани са сличугама клизају по леду, јер у самом центру Бачке Паланке ради клизалиште са вештачким ледом, а његово коришћење је бесплатно и под надзором искусних инструктора.

На језеру Тиквара, ухватио се лед, на неким местима дебљине и 15 центиметара. Спортски риболовци и професионални аласи кажу да је због ниског нивоа велике реке, у суботу на мерној летви вода достизала 70 центиметара у плусу, а то значи да је доведен у питање доток воде из Дунава у Тиквару, па је тиме и риба угрожена. Из дана у дан лед је све дебљи, како на самом језеру, чије је водено огледало у нормалним околностима 45 хектара, а данас једва 35 хектара. Лед је оковао и околне баре, канале и рукавце.

На самој води налази се и пет понтона са везовима за чамце Удружења спортских риболоваца „Шаран“. Од око 300 везова сада се на леду налази око 200 чамаца, јер су власници један део пловила однели кућама или извукли на обалу. Ледом су окована и четири понтона Наутичког клуба „Тиквара“ и преко 20 кућица на сплавовима.

Рибочувари Установе за спорт и рекреацију „Тиквара“, која брине о истоименом парку природе под другим и трећим степеном заштите, свакодневно лупају лед, праве рупе како би риба могла да дише, али и просецају лед моторним тестерама. Средином прошле недеље са својим јаким чамцима и моторима просекли су лед од понтана са везовима за чамце до „Попова“ где Дунав улази у језеро.

 

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.