sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / Usvojeno: Nove mere za učenike i roditelje

Usvojeno: Nove mere za učenike i roditelje

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji treba da predstavlja „krovni zakon“ i temelj kvalitetnog obrazovanja.

Od ukupno 130 poslanika u sali za usvajanje zakona glasao je 121 poslanik, niko nije bio protiv, a nije glasalo devet poslanika. Glasanje je trajalo skoro tri sata zbog velikog broja podnetih amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

Tim zakonom predviđeno je da ministar bira direktore škola što je naišlo na kritike poslanika opozicije. Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije, ministar prosvete Mladen Šarčević je kazao da će „direktori biti birani isključivo na osnovu stručnosti, a njihovo imenovanje ministar na kraju verifikuje“. Imaće obaveznu obuku i licenciranje i proširenu odgovornost.

Zakonom je povećana odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije.

Proširena je odgovornost učenika i roditelja, a predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika. Za roditelje, ali i učenike uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Zakon predviđa mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja, zatim osnivanje učeničkih kompanija i đačkih zadruga. Uvodi se i jedinstven obrazovni broj kao oznaka koja se dodeljuje učeniku i prati ga kroz sve nivoe obrazovanja.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.