subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Utrostručen broj stranačkih preletača

Utrostručen broj stranačkih preletača

Od lokalnih izbora u aprilu 2016. godine do danas, broj opština i gradova u kojima su odbornici promenili stranačku pripadnost povećan je sa jedne trećine na više od polovine, a broj „preletača“ povećan je sa 125 na 472, pokazuje analiza Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Analiza je pokazala da je time bez izbora izmenjena izborna volja više od 56.000 gradjana pri čemu je najveći broj „preletača“, skoro 45 odsto, prišao Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji.

Po rečima koordinatorke istraživanja Tamare Branković, stranačko „preletanje“, umesto izuzetka, postaje pravilo koje vodi izigravanju poverenja gradjana i dovodi do obesmišljavanja izbora.

„Skupštinska većina uz ‘pozajmljene odbornike’ čini prekrojenu skupštinsku većinu. Promena izborne volje gradjana mimo izbora urušava poverenje gradjana u institucije i vladavinu prava“, ocenjuje Branković.

Najviše „preletača“, po 22, zabeleženo je u opštinama Brus i Stari grad, sledi Zaječar sa 21, Pančevo sa 20 i Varvarin, Paraćin, Knjaževac, Sombor i Kragujevac sa po 14 „preletača“.

Od 470 preletanja u 91 opštini, 212 odbornika je do aprila 2018. godine prišlo SNS-u ali su zabeleženi i slučajevi „preletanja“ iz Srpske napredne stranke u druge stranke, u najvećoj meri u gradovima i opštinama poput Šapca i Paraćina, gde je SNS opozicija. Iz SNS su, u poslednje dve godine, u druge stranke ili nezavisne odbornike prešla 23 odbornika, a zabeleženi su i slučajevi prelaska celih odborničkih grupa iz jedne u drugu u stranku.

Jedan od takvih slučajeva zabeležen je kada je pokret Boška Ničića ‘Zajedno za Krajinu’, nakon redovnih izbora u Zaječaru u aprilu 2017. godine, kolektivno preleteo u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, protivno izbornoj volji gradjana, dobila dodatnih 7.358 glasova, pokazala je analiza Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

CRTA je navela da je interesantan primer opštine Tutin u kojoj SNS nije dobio nijedno odborničko mesto ali je zahvaljujući koalicionom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, dobio pozicije odlučivanja.

U 97 slučajeva zabeleženo je napuštanje stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika, gde se izdvaja prelazak odbornika SNS u samostalne odbornike u Paraćinu, DS-a u Pančevu i Indjiji, kao i odvajanje odbornika Dosta je bilo usled dešavanja sa tim pokretom na republičkom nivou.

CRTA je pozvala gradjane da na portalu „Ko je na vlasti“ šalju informacije o slučajevima stranačkog preletanja u njihovim opštinama i gradovima.

(Beta/Foto:Pixbay)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.