sreda, maj 22, 2019
Naslovna / Vesti / Vakcinacija protiv gripa počinje u oktobru

Vakcinacija protiv gripa počinje u oktobru

Vakcina protiv gripa trebalo bi da stigne do 2. oktobra, te bi vakcinacija počela polovinom tog meseca.

Kako saznajemo u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, za sezonu 2017/2018. godine naručeno je 242.546 doza vakcine „vadžigrip“ proizvođača Sanofi Pasteur S. A.

Savetnik direktora za informisanje u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Nemanja Velikić kaže da je predmet ugovora o javnoj nabavci vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018 je 242.546 doza vakcine, a na osnovu Plana potreba vakcina i imunobioloških preparata za 2017. godinu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„ Ukupna vrednost ugovora za javnu nabavku vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018 iznosi 131.736.434,44 dinara bez PDV, odnosno 144.910.077,88 dinara sa PDV. U skladu sa zaključenim ugovorom, dobavljač je u obavezi da izvrši isporuku vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018 do 2. oktobra“, kaže Velikić i dodaje da je prošle godine nabavljeno 248.256 doza vakcine, što je za 5.710 doza više nego za ovu sezonu.

Kako objašnjava, javna nabavka vakcine protiv gripa za ovu sezonu pokrenuta je 30. maja ove godine


Neiskorišćene uništava dobavljač

„U skladu sa zaključenim ugovorom, dobavljač je dužan da preuzme neiskorišćene količine vakcina, po isteku njihovog roka trajanja i iste uništi u skladu sa članom 25. Zakona o upravljanju otpadom, o svom trošku“, kazao je savetnik direktora RFZO za informisanje Nemanja Velikić.


„Rok za dostavu ponuda bio je 5. juli, za kada je bilo zakazano i javno otvaranje ponuda. Zahtev za zaštitu prava od strane zainteresovanog lica uložen je 28. juna, te su aktivnosti u predmetnom postupku javne nabavke bile zaustavljene do donošenja odluke Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki o podnetom zahtevu. Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki dostavila je 14. avgusta Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Rešenje kojim se podneti zahtev za zaštitu prava odbija kao neosnovan, te je naručilac nastavio sa daljim aktivnostima u predmetnom postupku javne nabavke. Otvaranje ponuda bilo je 21. avgusta, a dan kasnije doneta je Odluka o dodeli ugovora kojom se ugovor o javnoj nabavci vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018 dodeljuje ponuđaču Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ zaključio je 28. avgusta ugovor o javnoj nabavci vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018 sa dobavljačem Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak“, naveo je Velikić.

U Domu zdravlja „Novi Sad“ svake godine ističu da je vakcina najefikasniji način u borbi protiv gripa. Kako je ranije rekla dr Tatjana Egić iz ove ustanove, sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, onima sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV, kao i svim osobama starijim od 65 godina života, osobama smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene, svima koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

„Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta iznosi od šest do 12 meseci. Zbog toga što vakcina ne pruža trajan imunitet, kao i zbog mutacija virusa gripa, koji mogu da se menjaju svake godine/sezone, postoji potreba za vakcinacijom svake godine“, kazala je dr Egić i napomenula da su moguće reakcije nakon vakcine protiv gripa i to crvenilo, otok, bol na mestu aplikacije, ređe dolazi do pojave povišene temperature, bolova u mišićima i malaksalosti, a alergije su retke.

Vakcinu ne treba da dobiju osobe koje imaju temperaturu preko 38 stepeni Celzijusa, oni koji su alergični na kokošija jaja, belančevine pilećeg porekla, neomicin i formaldehid, osobe sa težom reakcijom nakon dobijanja prethodne vakcine protiv gripa i deca mlađa od šest meseci.

„Vakcinišite se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, ali i očuvanja zdravlja članova vaše porodice ili članova kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine“, kazala je dr Egić i istakla da ljudi treba da se vakcinišu kako bi sprečili moguće komplikacije i teške kliničke forme oboljevanja, jer se kod vakcinisanih, u slučaju oboljevanja razvija blaža klinička slika, a u slučaju oboljevanja osoba koje su u povećanom riziku, smanjuje se rizik za nastanak težih komplikacije koje mogu da imaju za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija, najčešće zapaljenja pluća.

LJ. Petrović

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.