Насловна / Вести / ВИДЕО: Физичка активност – чувар здравља деце

ВИДЕО: Физичка активност – чувар здравља деце

БАЧКА ПАЛАНКА – Редовно бављење спортским активностима код деце доприноси бољем расположењу, побољшању квалитета сна, развијању здравих навика, а самим тим и бољем успеху у школи. Рекреативно бављење спортом препоручује се свима, најважнија је воља и упорност.

Одвојите децу од компјутера и објасните им колико је физичка активност битна за њихово здравље. Физички неактивна деца често су болесна, гојазна, депресивна и склона ризичном понашању.

“Имамо деце која имају функционалне деформитете, радимо са њима корективну гимнастику. Углавном се базирамо на усвајање моторичких кретњи, на јачање мишићних група. Акценат је на кифози, пошто је то велики проблем, мишићи леђа. Деца дуго седе испред телевизора или гледају нешто на таблету. Радимо манипулацију реквизитима, па ће им бити лакше када почну да се баве неким конкретним спортом“, каже Момир Јованов професор физичког васпитања.

Сан многих девојчица је да буду балерине. Неке се на то и одваже, па у најранијем узрасту обују балетанке. Кроз игру, музику и прве кореографије, девојчице се упознају са основама балета. Озбиљно учење почиње тек када дете напуни десет година и крене у нижу балетску школу.

“Низ вежби чини дете здравим. Дете првенствено треба да буде срећно, јер свако срећно дете је здраво. Кроз балет се бавимо активирањем друге групе мишића, који нису активни током редовних дневних активности“, наводи Ана Андрејић инструкторка балета.

“Карате, као и друге борилачке вештине, пружа много више од онога што се види на спортским борилиштима, јер надметање је само један сегмент. Правилан развој, држање тела, моторика, гипкост, покретљивост, брзина, много су важнији“, истиче Зоран Познанов који се каратеом бави већ 21 годину.

“Има доста деце која дођу са потешкоћама, попут скраћених тетива, искривљене кичме, кукова, стопала. Кроз вежбе истезања, покушавамо да то регулишемо“, додаје он.

Редовна физичка активност најбољи је чувар здравља и доприноси бољем расположењу. У Бачкој Паланци има доста спортских терена, на којима се уз добру вољу, грађани бесплатно могу бавити неким спортом.

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *