Насловна / Вести / Више од трећине Војвођанки било жртва физичког насиља

Више од трећине Војвођанки било жртва физичког насиља

„16 дана активизма против насиља над женама“ је међународна кампања која се обележава од 1991. године. Почетак кампање је 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама а крај 10. децембар – Међународни дан људских права, чиме се симболично повезује проблем насиља над женама са људским правима.

Истраживање о распрострањености насиља у породици у АП Војводини показује да је свака друга жена
доживела неки облик психичког насиља, док је 34% њих трпело физичко насиље. Као најчешће разлоге због којих остају у вези са насилним партнером, жене су наводиле егзистенцијалне проблеме, веровање да ће насиље престати, страх да би то могло имати негативне последице по децу, одсуство подршке и помоћи породице и блиских особа, као и страх од освете насилника.

Како се наводи у саопштењу Покрајинског завода за равноправност полова, институције АПВ и механизми за остваривање родне равноправности у току Кампање подсећају да је насиље над женама један од најчешћих видова кршења људских права данас и најтрагичнији показатељ родне неравноправности, и чине одлучне кораке са циљем унапређења заштите и подршке за жртве насиља.

Поводом почетка глобалне Кампање „16 дана активизма борбе против насиља„, у петак 25. новембра, у Скупштини града Новог Сада (Плава сала, први спрат, 18 часова) биће речи о о томе шта је све родно засновано насиље, зашто се мушко насиље дешава, ко су насилници, као и који су механизми заштите у ситуацији насиља.

Под слоганом „НАСИЉЕ ЈЕ ЗЛОчин – ПРИЈАВИ ГА!“, а након уводног обраћања Диане Миловић, директорке Покрајинског завода за равноправност полова и Љиљане Коковић, помоћнице градоначелника Новог Сада, своја искуства из праксе пренеће нам дугогодишња активисткиња у борби против насиља над женама и чланица Мреже СОС Војводина – Ивана Зелић. У име Полицијске управе Нови Сад обратиће се Далиборка Војводић Томовић, координаторка за насиље у породици.

stop-nasilju-baner-320x50
Кампања има за циљ информисање жена о начинима заштите од насиља (са акцентом на маргинализоване групе жена као што су Ромкиње и жене са инвалидитетом), као и јачање локалних капацитета за пружање адекватније подршке женама које трпе насиље.

Након Новог Сада, кампања се наставља у још шест општина АП Војводине.

– На овај начин Покрајински завод за равноправност започиње обележавање међународне Кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама“ и придружује се активизму милиона жена и десетина хиљада организација широм света, које су посвећене заустављању насиља – поручује се у саопштењу ове покрајинске институције.

tdm-voce-baneri-320x50-1

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *