utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Više od trećine Vojvođanki bilo žrtva fizičkog nasilja

Više od trećine Vojvođanki bilo žrtva fizičkog nasilja

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je međunarodna kampanja koja se obeležava od 1991. godine. Početak kampanje je 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a kraj 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, čime se simbolično povezuje problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u AP Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena
doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34% njih trpelo fizičko nasilje. Kao najčešće razloge zbog kojih ostaju u vezi sa nasilnim partnerom, žene su navodile egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, institucije APV i mehanizmi za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u toku Kampanje podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava danas i najtragičniji pokazatelj rodne neravnopravnosti, i čine odlučne korake sa ciljem unapređenja zaštite i podrške za žrtve nasilja.

Povodom početka globalne Kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja„, u petak 25. novembra, u Skupštini grada Novog Sada (Plava sala, prvi sprat, 18 časova) biće reči o o tome šta je sve rodno zasnovano nasilje, zašto se muško nasilje dešava, ko su nasilnici, kao i koji su mehanizmi zaštite u situaciji nasilja.

Pod sloganom „NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!“, a nakon uvodnog obraćanja Diane Milović, direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i Ljiljane Koković, pomoćnice gradonačelnika Novog Sada, svoja iskustva iz prakse preneće nam dugogodišnja aktivistkinja u borbi protiv nasilja nad ženama i članica Mreže SOS Vojvodina – Ivana Zelić. U ime Policijske uprave Novi Sad obratiće se Daliborka Vojvodić Tomović, koordinatorka za nasilje u porodici.

stop-nasilju-baner-320x50


Kampanja ima za cilj informisanje žena o načinima zaštite od nasilja (sa akcentom na marginalizovane grupe žena kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom), kao i jačanje lokalnih kapaciteta za pružanje adekvatnije podrške ženama koje trpe nasilje.

Nakon Novog Sada, kampanja se nastavlja u još šest opština AP Vojvodine.

– Na ovaj način Pokrajinski zavod za ravnopravnost započinje obeležavanje međunarodne Kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ i pridružuje se aktivizmu miliona žena i desetina hiljada organizacija širom sveta, koje su posvećene zaustavljanju nasilja – poručuje se u saopštenju ove pokrajinske institucije.

tdm-voce-baneri-320x50-1

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.