četvrtak, jun 27, 2019
Naslovna / Vesti / Vodosnabdevanje je u bačkopalanačkoj opštini veliki posao

Vodosnabdevanje je u bačkopalanačkoj opštini veliki posao

BAČKA PALANKA: O značaju vodosnabdevanja ne treba trošiti reči, ipak dešava se da ljudi olako shvataju ovu važnu komunalnu delatnost.

Zato nije zgoreg, konstatuju ovdašnji stručnjaci, podsetiti na značaj vode za život i zdravlje ljudi, ali i na kapitalni značaj objekata koji proizvode i distribuiraju vodu. U Bačkoj Palanci, ali i 13 naseljenih mesta ove opštine, sa preko 55.000 stanovnika, o komunalnim poslovima, uključujući vodosnabdevanje, brine oko 200 zaposlenih u opštinskom Javnom komunalnom preduzeću „Komunalprojekt“. O značaju i obimu posla koji ova firma obavlja, bliže su se upoznali i neki članovi Opštinskog veća koje je razmatralo izveštaj o radu JKP za 2017. godinu.

Vodosnabdevanje se ovde odvija putem 340 kilometara osnovne vodovodne mreže i preko 180 kilometara vodovodnih priključaka. Eksploatacija vode se obavlja na 56 vodozahvatnih objekata, putem deset rezervoara i sedam crpnih stanica. Fabrika vode u Bačkoj Palanci, nemaju je ni danas mnogo veći gradovi, puštena je u rad 1990. godine, a danas može da proizvodi 125 litara vode u sekundi, sa maksimalnom dnevnom proizvodnjom od 10.000 metara kubnih u letnjim potrošaćkim špicevima. U samom gradu snabdeva se 11.600 korisnika, sistem ima dva plitka i 17 dubokih bunara, u okviru fabrike vodi rade i dve interne laboratorije, za fizičko-hemijsku analizu i mikrobiološku, a o mreži, pored ostalih, brine i pet dispečera.

Na urađenih 510 pregleda kvaliteta pijaće vode prošle godine, kod fizičko-hemijskih analiza konstatovana je ispravnost u 99,22 odsto, dok je kod mikrobioloških konstatovano 96,07 ispravnih uzoraka

Prošle godine izvršeno je 510 pregleda kvaliteta pijaće vode u Bačkoj Palanci. Kod fizičko-hemijskih analiza konstatovana je ispravnost u 99,22 odsto, dok je kod mikrobioloških analiza konstatovano 96,07 ispravnih uzoraka. U izveštaju „Komunalprojekta“, između ostalog, kaže se, kada je reč o kvalitetu pijaće vode u selima ove opštine, da je u Novoj Gajdobri, Gajdobri, Čelarevu i Karađorđevu, bilo fizičko-hemijskih odstupanja od propisanih vrednosti, međutim, konstatuje se, da to nije predstavljalo opasnost po ljudsko zdravlje.

Komunalci kažu da su prošle godine završili ranije započete investicije u vodosnabdevanje kao što je ugradnja opreme u javnim objektima u Bačkoj Palanci, a u cilju smanjena gubitaka vode. Urađena je i rekonstrukcija vodovodne mreže u Bačkoj Palanci i Čelarevu u dužini od 2.600 metara. Dovršena je ranije početa gradnja bunara u Obrovcu, završen nov bunar u Silbašu i pušten u rad degazator u Paragama. Najviše, 14,3 miliona dinara koštao je nov bunar u Silbašu, 7,5 miliona potrešeno je za ugradnju opreme u javnim objektima u Bačkoj Palanci, a od Pokrajine je za te namene dobijeno skoro šest miliona dinara. Takođe, za rekonstrukciju vodovodne mreže u bačkopalanačkoj Ulici Cara Lazara potrošeno je više od šest miliona dinara.,

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Dnevnik / Foto: Dnevnik

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.