понедељак, 10 августа, 2020
Насловна / Вести / Војводина за годину дана остане без једног дома здравља

Војводина за годину дана остане без једног дома здравља

Укупно 78 војвођанских лекара добило је сертификате за рад у иностранству од почетка ове године, што значи да је за годину и по цела Војводина, макар на папиру, остала без 230 лекара.

Како за 021 кажу у Регионалној лекарској комори Војводине, велика је вероватноћа да су сви лекари који су добили „гоод стандинг“ сертификат пронашли посао у иностранству.

Тренд одласка лекара у иностранство наставља се како међу искусним, старијим лекарима, који су схватили да је рад у Србији недостојан, тако и међу најмлађим, тек свршеним медицинарима, који се лако запошљавају и добијају специјализације у Немачкој.

Немачка и скандинавске земље и даље за наше лекаре пружају највеће могућности запошљавања, али се у последње време међу техничарима у здравству појављује тренд одласка на рад на крузере. Како за наш портал каже секретар Регионалне лекарске коморе Војводине Реља Алексић, када је реч о Војводини, мањи број лекара него раније одлучује се да напусти радно место, али је одлив и даље значајан.

„Илустрације ради, ако до краја године издамо сертификата колико у првој половини, значиће да је са територије Војводине отишло 150 лекара, а то је број лекара у Дому здравља Сремска Митровица. Практично изгубили бисмо један Дом здравља“, објашњава Алексић за 021.

Овом могућем и очекиваном губитку читавог дома здравља у Војводини кумовало је вишедеценијско погрешно кадровање, ниске плате у здравству, све лошији услови за рад услед неулагања у болнице, клиничке центре и институте, њихову опрему и услове за боравак пацијената. Тек сада се држава сетила да крене са убрзаним мерама запошљавања лекара у Србији, па је министар здравља Златибор Лончар недавно изјавио да ће до краја године бити запослено 1.000 здравствених радника.

„Свесни смо тога да не можемо на том плану да конкуришемо неким другим државама које се спомињу као дестинације младих лекара. Ни те богатије земље не би имале упражњена места да њихови лекари не одлазе у богатије средине, где им се нуде другачији услови“, рекао је Лончар.

Под другачије, министар је вероватно мислио на боље услове за рад. А услови за пацијенте су, према његовом мишљењу, задовољавајући јер „здравствени систем какав постоји у Србији, где је све бесплатно, не постоји нигде у Европи“.

„Хајде да сачувамо ово што имамо, немојте да буде касно, па да нам после буде жао. Држава се труди и много мало се издваја из партиципације и доприноса, око 200 евра по становнику на годишњем нивоу, а потроши се око 1.000 евра. Драги грађани, само да знате“, коментарисао је Лончар на питање где оде седам милијарди динара од партиципације, колико годишње плаћају грађани Србије.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.