subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Vojvodina za godinu dana ostane bez jednog doma zdravlja

Vojvodina za godinu dana ostane bez jednog doma zdravlja

Ukupno 78 vojvođanskih lekara dobilo je sertifikate za rad u inostranstvu od početka ove godine, što znači da je za godinu i po cela Vojvodina, makar na papiru, ostala bez 230 lekara.

Kako za 021 kažu u Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine, velika je verovatnoća da su svi lekari koji su dobili „good standing“ sertifikat pronašli posao u inostranstvu.

Trend odlaska lekara u inostranstvo nastavlja se kako među iskusnim, starijim lekarima, koji su shvatili da je rad u Srbiji nedostojan, tako i među najmlađim, tek svršenim medicinarima, koji se lako zapošljavaju i dobijaju specijalizacije u Nemačkoj.

Nemačka i skandinavske zemlje i dalje za naše lekare pružaju najveće mogućnosti zapošljavanja, ali se u poslednje vreme među tehničarima u zdravstvu pojavljuje trend odlaska na rad na kruzere. Kako za naš portal kaže sekretar Regionalne lekarske komore Vojvodine Relja Aleksić, kada je reč o Vojvodini, manji broj lekara nego ranije odlučuje se da napusti radno mesto, ali je odliv i dalje značajan.

„Ilustracije radi, ako do kraja godine izdamo sertifikata koliko u prvoj polovini, značiće da je sa teritorije Vojvodine otišlo 150 lekara, a to je broj lekara u Domu zdravlja Sremska Mitrovica. Praktično izgubili bismo jedan Dom zdravlja“, objašnjava Aleksić za 021.

Ovom mogućem i očekivanom gubitku čitavog doma zdravlja u Vojvodini kumovalo je višedecenijsko pogrešno kadrovanje, niske plate u zdravstvu, sve lošiji uslovi za rad usled neulaganja u bolnice, kliničke centre i institute, njihovu opremu i uslove za boravak pacijenata. Tek sada se država setila da krene sa ubrzanim merama zapošljavanja lekara u Srbiji, pa je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno izjavio da će do kraja godine biti zaposleno 1.000 zdravstvenih radnika.

„Svesni smo toga da ne možemo na tom planu da konkurišemo nekim drugim državama koje se spominju kao destinacije mladih lekara. Ni te bogatije zemlje ne bi imale upražnjena mesta da njihovi lekari ne odlaze u bogatije sredine, gde im se nude drugačiji uslovi“, rekao je Lončar.

Pod drugačije, ministar je verovatno mislio na bolje uslove za rad. A uslovi za pacijente su, prema njegovom mišljenju, zadovoljavajući jer „zdravstveni sistem kakav postoji u Srbiji, gde je sve besplatno, ne postoji nigde u Evropi“.

„Hajde da sačuvamo ovo što imamo, nemojte da bude kasno, pa da nam posle bude žao. Država se trudi i mnogo malo se izdvaja iz participacije i doprinosa, oko 200 evra po stanovniku na godišnjem nivou, a potroši se oko 1.000 evra. Dragi građani, samo da znate“, komentarisao je Lončar na pitanje gde ode sedam milijardi dinara od participacije, koliko godišnje plaćaju građani Srbije.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.