subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Za poboljšanje uslova boravka preko 42 miliona dinara

Za poboljšanje uslova boravka preko 42 miliona dinara

U Pokrajinskoj vladi su potpisani ugovori o dodeli sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije, namenjene ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktori ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika na teritoriji AP Vojvodine, potpisali su ugovore čija je ukupna vrednost 42.425.960 dinara.

„Zaduženja ustanova socijalne zaštite biće da do kraja godine projektne dokumentacije budu završene i da građevisnke dozvole budu dobijene. Naredna godina, kako je i najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, biće godina socijalne zaštite kada je reč o investicijama“, rekao je pokrajinski sekretar.

Ugovore su potpisali predstavnici 24 ustanove za socijalnu zaštitu: Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak” u Pančevu, Dom za decu i omladinu “Miroslav Antić – Mika” Sombor, SOS Dečije selo “Dr Milorad Pavlović” Sremska Kamenica, Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka” Subotica.

Novac za pomeutu namenu dobile su i ustanove za lica ometena u razvoju: Dom “Veternik” Veternik, Dom za lica ometena u mentalnom razvoju Jabuka, Dom za duševno obolela lica “1. oktobar” Stari Lec, Dom za duševno obolela lica Čurug, Dom za smeštaj duševno obolelih lica “Sv. Vasilije Ostroški – Čudotvorac”, Novi Bečej, Dom za lica ometena u mentalnom razvoju OTHHON Stara Moravica, Dom za lica s oštećenim vidom “Zbrinjavanje” Pančevo.

Ovu vrstu finsijske podrške dobili su i gerontološki centri u Bačkoj Palanci, Vrbasu, Vršcu, Zrenjaninu, Kanjiži, Kikindi, Novom Sadu, Pančevu, Somboru, Subotici, Bečeju, kao i domovi za stare i penzionere u Kuli i Molu.

„Novac ćemo iskoristiti za izradu projektno – tehičke dokumetacije za naš objekat na Novom naselju i Dom u Futogu. Jedan deo sredstava namenjen je energetskoj sanaciji Doma Novo naselje, konkretno, rekonstrukciji solarnih panela i rekonstrukciji vodovodne, kanalizacione i hidrantske mreže. Dugi deo namenjen je rekonstrukciji starog dvorca – Doma Futog“, rekla je direktorka Gerontološkog centra “Novi Sad” Slavica Škrbić, za koji je izdvojeno 3,3 miliona dinara.Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik dobio je 12,7 miliona dinara.


Rebalansom već izdvojeno 43 miliona

„U protekloj godini Pokrajinska vlada je za svoje ustanove u okviru socijalne zaštite izdvojila 150 miliona dinara, od toga 85 miliona išlo je direktno na investicije, 20 miliona na programe. Odlukom Pokrajinske skupštine o rebalanasu buyeta za 2017. godinu izdvojeno je nešto manje od 43 miliona dinara isključivo za gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite na teritoriji Vojvodine“, rekao je Vuletić, ističući da to znači da je ovo praktično drugi deo novca izdvojen za ovu namenu.


„Sredstva koja su nam raspoređna su za nas od izuzetnog značaja. Ovim ćemo postići prostorno, tehničko–tehnološko unapređenje i osavremenićemo uslove i standarde rada svih sistema i opreme, uključujući i sistem beznednosti naših korisnika. Novac će se iskoristiti za izradu arhitektonsko-građevinskih projekata, mašinskih i elektroeneretskih projekata, kao i projekte vodovodnih instalacija – prostora isključivo namenjenih sa smeštaj naših korisnika: spavaona, trpezarije, velike fiskulturne sale, kabineta za fizikalnu medicinu i sanitarne čvorove“, kaže v.d. direktora Doma Veternik Ana Vila.

Domu za duševno obolela lica “Sv. Vasilije Ostroški – Čudotvorac” u Novom Bečeju pripalo je 2,22 miliona dinara.

„Svemu prethodi izrada projektne dokumentacije, a za to danas treba puno para. S ovim novcem planirali smo da uradimo projekte za sanaciju krova, projekat toplovoda, projekat za podzemne kontejnere za odlaganje otpada i rekonstrukciju sanitarnih čvorova“, istakla je direktorka novobečejskog doma Ljiljana Bognić.

(Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.