субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / За побољшање услова боравка преко 42 милиона динара

За побољшање услова боравка преко 42 милиона динара

У Покрајинској влади су потписани уговори о додели средстава за израду пројектно-техничке документације, намењене установама социјалне заштите за смештај корисника, чији је оснивач Покрајинска влада.

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и директори установа социјалне заштите за смештај корисника на територији АП Војводине, потписали су уговоре чија је укупна вредност 42.425.960 динара.

„Задужења установа социјалне заштите биће да до краја године пројектне документације буду завршене и да грађевиснке дозволе буду добијене. Наредна година, како је и најавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, биће година социјалне заштите када је реч о инвестицијама“, рекао је покрајински секретар.

Уговоре су потписали представници 24 установе за социјалну заштиту: Дом за децу и омладину без родитељског старања “Споменак” у Панчеву, Дом за децу и омладину “Мирослав Антић – Мика” Сомбор, СОС Дечије село “Др Милорад Павловић” Сремска Каменица, Дом за децу ометену у развоју “Колевка” Суботица.

Новац за помеуту намену добиле су и установе за лица ометена у развоју: Дом “Ветерник” Ветерник, Дом за лица ометена у менталном развоју Јабука, Дом за душевно оболела лица “1. октобар” Стари Лец, Дом за душевно оболела лица Чуруг, Дом за смештај душевно оболелих лица “Св. Василије Острошки – Чудотворац”, Нови Бечеј, Дом за лица ометена у менталном развоју ОТХХОН Стара Моравица, Дом за лица с оштећеним видом “Збрињавање” Панчево.

Ову врсту финсијске подршке добили су и геронтолошки центри у Бачкој Паланци, Врбасу, Вршцу, Зрењанину, Кањижи, Кикинди, Новом Саду, Панчеву, Сомбору, Суботици, Бечеју, као и домови за старе и пензионере у Кули и Молу.

„Новац ћемо искористити за израду пројектно – техичке докуметације за наш објекат на Новом насељу и Дом у Футогу. Један део средстава намењен је енергетској санацији Дома Ново насеље, конкретно, реконструкцији соларних панела и реконструкцији водоводне, канализационе и хидрантске мреже. Дуги део намењен је реконструкцији старог дворца – Дома Футог“, рекла је директорка Геронтолошког центра “Нови Сад” Славица Шкрбић, за који је издвојено 3,3 милиона динара.Дом за децу и омладину ометену у развоју Ветерник добио је 12,7 милиона динара.


Ребалансом већ издвојено 43 милиона

„У протеклој години Покрајинска влада је за своје установе у оквиру социјалне заштите издвојила 150 милиона динара, од тога 85 милиона ишло је директно на инвестиције, 20 милиона на програме. Одлуком Покрајинске скупштине о ребаланасу буyета за 2017. годину издвојено је нешто мање од 43 милиона динара искључиво за геронтолошке центре и установе социјалне заштите на територији Војводине“, рекао је Вулетић, истичући да то значи да је ово практично други део новца издвојен за ову намену.


„Средства која су нам распоређна су за нас од изузетног значаја. Овим ћемо постићи просторно, техничко–технолошко унапређење и осавременићемо услове и стандарде рада свих система и опреме, укључујући и систем безнедности наших корисника. Новац ће се искористити за израду архитектонско-грађевинских пројеката, машинских и електроенеретских пројеката, као и пројекте водоводних инсталација – простора искључиво намењених са смештај наших корисника: спаваона, трпезарије, велике фискултурне сале, кабинета за физикалну медицину и санитарне чворове“, каже в.д. директора Дома Ветерник Ана Вила.

Дому за душевно оболела лица “Св. Василије Острошки – Чудотворац” у Новом Бечеју припало је 2,22 милиона динара.

„Свему претходи израда пројектне документације, а за то данас треба пуно пара. С овим новцем планирали смо да урадимо пројекте за санацију крова, пројекат топловода, пројекат за подземне контејнере за одлагање отпада и реконструкцију санитарних чворова“, истакла је директорка новобечејског дома Љиљана Богнић.

[the_ad id=“2355″]

(Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.