недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / ЗА СВЕ ЈЕ КРИВА ЛЕПА АНКА: Овако је БАЧКА ПАЛАНКА добила ИМЕ (ФОТО)

ЗА СВЕ ЈЕ КРИВА ЛЕПА АНКА: Овако је БАЧКА ПАЛАНКА добила ИМЕ (ФОТО)

Бачка Паланка је добила име на веома необичан начин.

Писани трагови у којима се спомиње Бачка Паланка појављују се први пут још 1593. године. Међутим, конкретан документ о томе како је настало име Бачка Паланка не постоји, тако да се прича о имену овог војвођанског места преноси с колена на колено.

Фото: Саша Џамбић

Легенда каже да још у 11. веку у овом месту живела прелепа Анка која је мамила погледе мушкараца који су били спремни да све ураде за њу.

– Једна од легенди каже да је Паланка добила име по лепој Анки. Не зна се тачно када је живела, али је наводно била прелепа. Момци су се око ње свађали, отимали, па чак и борили. Она је на крају трагично завршила, мада није познато тачно на који начин. Углавном, када се прочуло у граду да је лепа Анка погинула, сви су повикали „пала Анка!“, „пала Анка!“ и од тога је по причи настао назив Паланка – објашњава Милица Стоисављевић из Туристичке организације Бачке Паланке.

Назив „Паланка“ данас је најближи појму варошице. Паланка је турска реч која означава полугу, а у Србији су овај назив за варошице управо донели османлијски освајачи. Није јасно када је тачно у турском језику реч „паланка“ почела да означава војна утврђења, а Турци су управо места где су дизали шаторе за своје гарнизоне почели да називају Паланкама.

Два века касније паланкама су називана трговачка насеља, места на главним саобраћајницама у којима су каравани могли да се снабдеју. Паланке су највећи значај имале од 16. до 18. века. У 19. веку за таква места почиње да доминирају називи „касабе“ и „вароши“. Осим Бачке Паланке у Србији се овај назив задржао још и за Смедеревску Паланку, Брзу Паланку, Белу Паланку, Банатску Паланку и Стару Паланку. У Македонији постоји још и Крива Паланка.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.