subota, maj 25, 2019
Naslovna / Moj Grad / Istorija / ZA SVE JE KRIVA LEPA ANKA: Ovako je BAČKA PALANKA dobila IME (FOTO)

ZA SVE JE KRIVA LEPA ANKA: Ovako je BAČKA PALANKA dobila IME (FOTO)

Bačka Palanka je dobila ime na veoma neobičan način.

Pisani tragovi u kojima se spominje Bačka Palanka pojavljuju se prvi put još 1593. godine. Međutim, konkretan dokument o tome kako je nastalo ime Bačka Palanka ne postoji, tako da se priča o imenu ovog vojvođanskog mesta prenosi s kolena na koleno.

Foto: Saša Džambić

Legenda kaže da još u 11. veku u ovom mestu živela prelepa Anka koja je mamila poglede muškaraca koji su bili spremni da sve urade za nju.

– Jedna od legendi kaže da je Palanka dobila ime po lepoj Anki. Ne zna se tačno kada je živela, ali je navodno bila prelepa. Momci su se oko nje svađali, otimali, pa čak i borili. Ona je na kraju tragično završila, mada nije poznato tačno na koji način. Uglavnom, kada se pročulo u gradu da je lepa Anka poginula, svi su povikali „pala Anka!“, „pala Anka!“ i od toga je po priči nastao naziv Palanka – objašnjava Milica Stoisavljević iz Turističke organizacije Bačke Palanke.

Naziv „Palanka“ danas je najbliži pojmu varošice. Palanka je turska reč koja označava polugu, a u Srbiji su ovaj naziv za varošice upravo doneli osmanlijski osvajači. Nije jasno kada je tačno u turskom jeziku reč „palanka“ počela da označava vojna utvrđenja, a Turci su upravo mesta gde su dizali šatore za svoje garnizone počeli da nazivaju Palankama.

Dva veka kasnije palankama su nazivana trgovačka naselja, mesta na glavnim saobraćajnicama u kojima su karavani mogli da se snabdeju. Palanke su najveći značaj imale od 16. do 18. veka. U 19. veku za takva mesta počinje da dominiraju nazivi „kasabe“ i „varoši“. Osim Bačke Palanke u Srbiji se ovaj naziv zadržao još i za Smederevsku Palanku, Brzu Palanku, Belu Palanku, Banatsku Palanku i Staru Palanku. U Makedoniji postoji još i Kriva Palanka.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Pročitajte i ovo

Tarzan, izgleda, ipak nije bio deran palanački

Varoši veličine i duha palanke, pa tako i ove bačke, sačuvale su narativnu istoriju koja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.