недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / За заљубљенике у астрономију: Ноћас долази Супермесец

За заљубљенике у астрономију: Ноћас долази Супермесец

Америчка Национална ваздухопловна и свемирска администрација (НАСА) објавила је да ће први Супермесец у 2018. години небо украсити већ првог јануара, а други само неколико недеља касније – 31. јануара.

Супермесец је феномен када Месец изгледа веће и сјајније него иначе. Ради се, наиме, о комбинацији пуног Месеца и близине Месеца Земљи, преноси Н1.

У Србији ћемо у првом овогодишњем Супермесецу моћи да уживамо 2. јануара у тачно 3 часа и 24 минута, наравно, уколико нас послужи време.

У питању је догађај када Месец изгледа 14 одсто веће и 30 одсто сјајније него иначе. Ради се, наиме, о комбинацији пуног Месеца и близине Месеца Земљи – Месец од Земље тада мора бити удаљен највише 360.493 километара.

У случају Супермесеца, који ће се догодити крајем јануара, он се назива и „плавим Месецом“, што је незванично име за други Супермесец унутар месец дана. Тако нешто у просеку се догађа сваке две и по године.

Да би овај феномен био још интересантнији, тај ће Супермесец бити попраћен и потпуним помрачењем Месеца.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.