ponedeljak, maj 20, 2019
Naslovna / Servisne informacije / Zahtev za novu zdravstvenu knjižicu i u pošti

Zahtev za novu zdravstvenu knjižicu i u pošti

Osim u filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje, građani će zahteve za nove zdravstvene knjižice moći da predaju u svim poštama u Srbiji, a na istom mestu će moći da uplate 400 dinara za troškove izrade nove kartice.

Službenici pošte će, kako su saopštili iz Ministarstva državne uprave, popunjavati zahteve, a osiguranici kod sebe treba da imaju ličnu kartu, staru zdravstvenu knjižicu ili da znaju lični broj osiguranika. Građani mogu da izaberu da li će sami podići novu knjižicu ili će im biti poslata na kućnu adresu.

Tokom podnošenja zahteva, neophodno je da se građani opredele da li žele da im se nova zdravstvena kartica isporuči na adresu osiguranika, ili da je preuzmu u filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – saopštili su iz Ministarstva.

Oni koji još nisu predali zahtev za izradu elektronske zdravstvene kartice, moraju to da urade do kraja godine, do kada ističe zakonski rok.

Do tada će to biti moguće u svim poštama u Srbiji, a ova usluga je, dodaju, besplatna.

U pošti je, navode, počeo da radi i kontakt centar pa će građani pozivom na 011/360-77-00 moći da se rapitaju kako da podnesu zahtev za zamenu knjižice i načinu dostave.

Poziv se ne tarifira dodatno, već prema važećim cenovnicima operatera, a kontakt centar radi svaki dan od 8 do 20 časova i nedeljom od 8 do 15 časova – dodaju.

Na šalterima pošte građani mogu podneti zahteve za sebe, a nosilac osiguranja može predai zahtev za one koji su preko njega osigurani.

Zahtev može podneti i treće lice ali uz punomoćje – dodaju u Fondu.

Poručivanje zdravstvenih kartica putem nacionalnog portala e-Uprava je, podsećaju, počelo 10. novembra.

Kada podnesu zahtev, građani na novu knjižicu čekaju od jednog pa do 3 meseca, kažu u Fondu.

Pročitajte i ovo

Raspored sahrana zakazanih za ponedeljak 07. maj

Raspored sahrana zakazanih za ponedeljak 07. maj na grobljima koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt„ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.