utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Zakažu po nekoliko pregleda kod lekara, za svaki slučaj

Zakažu po nekoliko pregleda kod lekara, za svaki slučaj

Normativima određeno vreme pregleda kod izabranog lekara je 15 minuta, a kod specijaliste pola sata.

Mišljenja građana su podeljena: ima onih koji tvrde da lekar sa njima završi za dva minuta, ali i onih koji smatraju da predviđeno vreme nije ni izbliza dovoljno.

Dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije, navodi da nijedan ozbiljan lekar pregled pacijenta ne može da završi za dva minuta, kako se često može čuti, čak ni kada je građanin došao samo da mu se na recept prepišu lekovi koje je izdao specijalista. Takav pregled može da traje do pet minuta, koliko je potrebno da se na kompjuteru „uđe u sistem“, jer računari često rade usporeno.

„Doktori koji tvrde da im je dovoljno pet minuta jesu oni koji pacijenta ne udostoje ni osnovnog pregleda. Za lekare koji se hvale velikim brojem primljenih pacijenata u jednoj smeni tvrdim da ne pregledaju bolesnike, jer u tako kratkom vremenu to nije moguće uraditi“, kaže za Politiku doktorka koja svakodnevno u smeni primi 28 ili 29 pacijenata.

Ona navodi da u svojoj kartoteci izabranog lekara ima veliki broj pacijenata starijih od 70 godina i hroničnih bolesnika, koji su teško pokretni. Njima je potrebno duže vreme da pređu put od čekaonice do ambulante, ali i da se svuku i pripreme za pregled, uz pretpostavku da im nije potrebna nečija pomoć. Njima je nužno svaki put izmeriti i krvni pritisak. Određenih 15 minuta, kaže, dovoljno je samo za mlađe pacijente, koji imaju grip ili kojima se pritisak meri tek ako zatraže.

Ona, kao i ostali izabrani lekari u domovima zdravlja, vreme koje uštedi od petnaestominutnih pregleda iskoristi da primi ljude koji imaju akutne tegobe – visoku temperaturu, bolove, ukočenost ili proliv, koji nisu mogli da zakažu pregled unapred. Takva rupa u rasporedu može se stvoriti i zato što određeni broj građana ne dođe na redovno zakazani pregled. Takvih je dnevno i po petoro-šestoro, a retki su oni koji se jave da termin otkažu i oslobode ga za one kojima je zaista potreban. Inače, zakazivanje po nekoliko termina postalo je trend među pacijentima domova zdravlja, kao vid snalaženja s obzirom na to da se teško dolazi do izabranog lekara.

„Nedavno smo imali pacijenta koji nam je otvoreno poručio da će zakazivati svaki dan, a da će doći kada mu bude odgovaralo“, navodi dr Nikolić Urošević.

Direktor Službe poliklinike Kliničkog centra Srbije prof. dr Milan Petrović kaže da je u najvećem broju slučajeva 30 minuta dovoljno da se obavi specijalistički internistički pregled kardiologa, endokrinologa, pulmologa, hematologa, gastroenterologa… Ipak, ističe, ima kolega koji smatraju da pola sata nije dovoljno. Prema njegovom mišljenju, 45 minuta je prava mera za prvi specijalistički pregled, dok je za kontrolne preglede dovoljno i manje od pola sata. Izuzeci su kad pacijent u ambulantu stigne s obimnom dokumentacijom o bolesti u koju lekar mora da se udubi i prouči.

Dr Petrović iznosi podatak da je u Poliklinici Kliničkog centra Srbije sve više pacijenata koji preglede zakazuju putem Integrisanog sistema zakazivanja pregleda IZIS. U oktobru je preko IZIS-a zakazano 32.448 pregleda, a samo za prvih 19 dana novembra 45.746 pregleda. On navodi da se sistem još uhodava sa brojnim poteškoćama, od kojih kao najveći navodi termine bez uputa.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.