петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Зашто је куповина стана један од најризичнијих потеза

Зашто је куповина стана један од најризичнијих потеза

Куповина стана један је од најризичнијих потеза у животу.

Потенцијалне проблеме будућим газдама, продавци лепо камуфлирају.

Ретко ко од инвеститора поштује и величину просторија у становима. Па тако, не сме да се прави гарсоњера која има мање од 26 квадрата.

И сама организација станова, ретко се пројектује по строгом Правилнику. Рецимо, није дозвољена директна веза између купатила, ве-цеа и дневне собе и просторије за обедовање. Купатило не сме да буде мање од три квадрата. Животна уштеђевина или кредит који ће више деценија отплаћивати, утроши се на квадрате у објекту чији се темељи слежу, а зидови пуцају, пишу Вечерње новости.

У једном броју случајева, објекат нема могућност легализације и уписа имовине у катастар. Велики број зграда није ни урађен ни по минималним нормативима које је држава прописала.


Последњих деценију и по широм Београда цвета ситна станоградња. Инвеститори купују плацеве, а онда без дозвола подижу зграде. Објекти који нису легализовани, нису ни укњижени у катастар непокретности. Постоје случајеви где су станови у новоподигнутом здању уписани на име инвеститора.

Дешавало се да док купци распакују ствари и пазаре намештај, грађевинска фирма оде у стечај. Пошто станови у Републичком геодетском заводу нису преписани на име купца, квадрати улазе у стечајну масу. Извршитељи куцају на врата купаца и почињу маратонски судски процеси за доказивање права власништва.

Има случајева где су папири коректни, али проблем је у томе што је инвеститор штедео на материјалу. Подигао је објекат на падини, без претходних статичких анализа. Мало се приштедело и на арматури, па онда после неколико година зидови пуцају, а темељи клизе. Ово се често дешава у објектима на ободним деловима града. На територији Београда има око 1.100 локација где је тло нестабилно.

Има и оних случајева где инвеститори, неколико година после продаје станова, на крову те зграде подигну још неколико етажа. Такав пример је у Улици Живка Карабиберовића, где је на три спрата, подигнуто још пет. Када се заврши зграда, фасада се умије, тако да потенцијални купци немају појма да објекат статички није испитан.

[the_ad id=“2355″]

Ретко који новоизграђени објекат задовољава Правилник о условима и нормативима за пројектовање стамбених зграда и станова. На папиру, нормативи су строги, али веома логични. Пешачки прилаз зграда мора бити широк најмање метар и по. Ходници у згради не смеју да буду ужи од 140 центиметара, највиша висина степеника је 18 центиметара, а ширина газишта 28. Лифтове мора да има свака зграда која има четири и више спратова. Према нормативима свака просторија у стану мора да има прозор, а улазна врата стана не смеју бити ужа од 90 центиметара.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.