петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Због страха од вакцине, епидемија малих богиња прети и Србији

Због страха од вакцине, епидемија малих богиња прети и Србији

У епидемији малих богиња која је захватила Румунију од краја прошле године, проширила се на Мађарску и прети да стигне и у Србију, већ је оболело око 3.500, углавном деце, а 17 их је умрло.

Епидемиолози тврде да имамо реалан разлог за страх да ће се инфекција проширити и код нас. Проблем је, наглашавају, велики, јер је број вакцинисаних ММР вакцином, која штити од морбила, драстично смањен, а заговорници теорије о штетности ове вакцине све су гласнији.

Педијатри и епидемиолози тврде да је масовна имунизација неопходна и да је само ММР вакцина за последњих 15 година спасила 20 милиона живота. Антивакцинални покрет у Србији, међутим, последњих година је све јачи, па је само у Београду покривеност овом вакцином свега 65 одсто, што је за чак трећину мање од минималног за постизање колективног имунитета на ову заразу.

Према речима неонатолога заменика председника Удружења педијатара Србије Георгиоса Константинидиса вакцина је у начелу цивилизацијска тековина и она је, сасвим сигурно, кроз историју спасила више живота од било ког великог владара или политичара.

„Вакцина штити од веома озбиљних болести које могу да доведу до тешког обољења са могућним бројним компликацијама и смртним исходом. Пре широко доступне имунизације против малих богиња, осамдесетих година 20. века, од ове болести је умирало 2,6 милиона деце годишње, а 2015. године је умрло 20 пута мање – 134.000 деце, већином узраста до пет година. Смртни исход је најчешћи код деце испод пет година и код старијих од 20 година. Смртност је од 2000. до 2015. у свету опала је за око 80 одсто захваљујући имунизацији“, каже саговорник „Новости“.

Како каже Константинидис, када постоји висок проценат вакцинисаних особа, постоји такозвани колективни имунитет. Ако једна особа оболи, она неће моћи да зарази друге јер су вакцинисане, а они који нису могли да буду вакцинисани из медицинских разлога имаће мање шансе да оболе јер се вирус неће ширити.

„С друге стране, ако има много невакцинисаних, они ће у контакту са оболелом особом оболети и даље ширити инфекцију“, каже др Константинидис и додаје да су мале богиње око пет пута заразније од грипа. Вирус морбила је толико заразан да ће оболети 90 одсто особа које нису вакцинисане а дођу у контакт са оболелом особом.

Иако је ово уопштен став званичне медицине, интернет странице препуне су заговорника теорија да је управо ММР вакцина одговорна за аутизам код деце. Заговорници оваквих теорија све су гласнији и бројнији.

„Чини се да је на првом месту недостатак едукације – непознавање основних принципа вакцинације и вакцина, као и њихових корисних ефеката, уз потенцирање бројних заблуда“, каже за „Новости“ Ангелина Радуловић из Удружења „Родитељ“. „Једна од тих заблуда је неутемељена сигурност да је већина дечјих заразних болести већ искорењена, да деца треба сама да стекну отпорност на бактерије и вирусе, као и да су причу о неопходности вакцинације сковале фармацеутске куће да би стекле профит. Када на то додате, научно доказано, неосновани страх о повезаности ове вакцине и аутизма, број људи који сумњају у вакцине расте.“

Према њеним речима, све су агресивнији заговорници теорија против вакцине и изузетно је тешко допрети до ових људи, који већ имају формиран антивакцинални став. Осим тога, педијатри и лекари су прилично затајили када је комуникација с родитељима у питању. Често је то узроковано објективним недостатком времена, па родитељи, уместо да добију информације од лекара, проналазе их на интернету, где круже врло непоуздане и често информације пласиране са лошим намерама.

Цео текст „Новости“ можете прочитати ОВДЕ. А о томе да ли ће родитељи бити кажњавани ако њихова деца не буду вакцинисана, можете прочитати ОВДЕ.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.