utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Zdravstvo i obrazovanje na poslednjem mestu po ulaganjima u Vojvodini

Zdravstvo i obrazovanje na poslednjem mestu po ulaganjima u Vojvodini

Četvrtina ukupnih investicija u Srbiji u toku prošle godine je ostvareno u Vojvodini.

Kako pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku o ulaganju u osnovne fondove, najviše se trošilo u prerađivačkoj industriji, snabdevanju strujom, gasom i parom, u inovacionim delatnostima, u sektoru informisanja i komunikacija, kao i u trgovini na veliko i malo.

U ulaganja u osnovne fondove spada sav novac potrošen tj. uložen u sve vrste zgrada i građevina, mašine i opremu, biološke i druge resurse, kao i u celokupnu intelektualnu svojinu. Kada se kaže ulaganje, misli se na izgradnju novih kapaciteta, proširenje postojećih, rekonstrukciju, modernizaciju, zamena i druge vidove radova u oblasti osnovnih fondova. Ulaganja su mogli da obavljaju poslovni subjekti koji su neposredni investitori, bez obzira na stepen i vrstu organizacije, finansijski položaj (da li su stabilna, u minusu ili u, recimo, likvidaciji).

investicija_pitica_700x


U Vojvodini je ukupno na sve vrste investicija potrošeno tj. uloženo 138 milijardi dinara. Najviše se radilo u prerađivačkoj industriji, u kojoj je uloženo 37 milijardi, u rudarstvu je potrošeno 30 milijardi, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu je potrošeno 13 milijardi, u trgovini na veliko i malo 11,5 milijardi, u saobraćaju 10 milijardi, a u građevini sedam milijardi dinara.

Subjekti su najviše trošili sopstvena, postojeća sredstva, ali su se u velikom procentu i dizali krediti.

Među sektorima u koje se najmanje ulagalo je zdravstvo – 2,2 milijarde, obrazovanje (1,5 milijardi dinara), smeštaj i ishrana (pola milijarde dinara) i nekretnine (pola milijarde dinara).

(BackaPalankaInfo.com/o21.rs)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.