Opština Bačka Palanka uputila je saopštenje o konkursu Ministarstva za brigu o selu, koje portal BAP VESTI prenosi u celosti.

Mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i pojednici mlađi od 45 godina, koji žele da žive na selu, mogu da konkurišu za 1,2 miliona dinara iz budžeta, za kupovinu kuće sa okućnicom na teritoriji opštine Bačka Palanka. Novac za kupovinu kuće obezbeđuje Ministartvo za brigu o selu. Da bi učestvovali na konkursu zainteresovani treba da pronađu seosku kuću sa okućnicom koja odgovara uslovima konkursa. Ukupna vrednost seoske kuće sa okućnicom ne može biti veća od 1,2 miliona dinara, koliko iznosi i maksimalni iznos bespovratnih sredstava koje dodeljuje Ministarstvo, a tržišnu vrednost kuće i okućnice utvrđuje opština.

Predsednik opštine Branislav Šušnica ističe da je za dolazak u Bačku Palanku zaintersovan veliki broj mladih, i da je tokom prethodne dve godine kupljeno 69 kuća u vrednosti 72,7 miliona dinara.

– To znači da je 69 porodica započelo nov život na teritorije opštine Bačka Palanka. To je 69 porodica koje su uz pomoć opštine i ministarstva kupile kuću sa okućnicom i rešile svoje stambeno pitanje i egzistenciju. Tokom 2021. obezbeđeno je 53 miliona dinara, čime je obezbeđena kupovina 48 kuća, a 2022. obezbeđeno je 19,7 miliona dinara, čije je obezbeđena kupovina 21 kuće. Veliki broj porodica je već završio radove na rekonstruciji i sanaciji – kaže Branislav Šušnica, predsednik opštine.

On ističe da je razumljivo interesovanje mladih za kupovinu kuće na teritoriji opštine Bačka Palanka.

– Zemljište u našoj opštini je jedno od najplodnijih u Vojvodini. Na našoj teritoriji se nalazi čuvena Vojna ustanova“Karađorđevo“, sedište kompanije „Nektar“ koja je regionalni lider u oblasti proizvodnje prirodnih sokova, kao i distributivni centri, voćnjaci, vinogradi i usevi nekoliko najvećih reogionalnih kompanija za proizvodnju hrane. Svako ko odabere da živi u nekom od naših sela, moći će da na svojoj okućnici uzgaja povrće za potrebe svoje porodice – kaže Šušnica, i ističe da i ove godine očekuje veliki broj prijava.

– Mi smo opština koja se razvija i koja želi da ima što više stanovnika. Da imamo što više dece, i zato investiramo u sve delove naše opštine. Popravljamo ulice, rekonstruišemo i gradimo škole i vrtiće. Rekonstruišemo sportske objekte i domove kulture, uređujemo atarske puteve. Radimo na planovima za izgradnju novog mosta i nastojimo da unapredimo privredni ambijent kako bismo privukli nove investitore – kaže Šušnica.

Zainteresovani za kupovinu kuće konkurišu zajedno sa opštinom, koja potvrđuje tačnost podataka i ispunjenost uslova. Novac iz državnog budžeta ne dobijaju kupci kuća već se uplaćuje opštini, koja ga na namenski račun prosleđuje prodavcu nepokretnosti nakon zaključenja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava.
Pravo učešća na konkursu imaju svi državljani Srbije mlađi od 45 godina, koji nisu osuđivani i protiv kojih se ne vodi krivični postupak i koji nisu kupili nekretninu pet godina pre prijave na konkurs. Konkurs je otvoren do kraja godine, a detalji se mogu naći na sajtu Ministarstva za brigu o selu i opštine Bačka Palanka.