петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Агропелет еколошки и економски прихватљив

Агропелет еколошки и економски прихватљив

БАЧКА ПАЛАНКА – Пољопривредни произвођач Драган Бјелић из Обровца, пре неколико година дошао је на идеју да, од жетвених остатака са својих њива, покрене експерименталну производњу агропелета.

Поред тога што је еколошки прихватљив, економски је веома исплатив, јер тона агропелета кошта око 120 евра, што је за педесет посто јефтиније од дрвеног пелета. То је разлог што се све више домаћинстава, одлучује за грејање на тај енергент.

Три године Драган Бјелић породичну кућу греје искључиво на агропелет. Имајући у виду да се његово домаћинство бави пољопривредом и да након жетве на њиви буде доста биљних остатака, одлучио је да покрене сопствену производњу агропелета.

„Сојина слама је најкалоричнија од свих биљних остатака. У Војводини има пуно соје, коју људи након жетве заору и ништа не искористе. Ми имамо доста земље и решили смо да искористимо све остатке, балирамо сојину сламу и претварамо је у пелет. Мељемо је, потом пакујемо“, прича за РТВ млади домаћин.

„Људи често преправљају пећи на чврсто гориво (дрва и угаљ), тако што додају горионик, али тада има и до тридесет посто изгубљене енергије. Треба узети наменску пећ за пелет. Велика је разлика између пећи на пелет и агропелет. Наша пећ може да сагори и кошпице од вишања, ситни угаљ, кукуруз“, додаје он.

Потребе за овом врстом енергента су у порасту, не само код нас него и у свету. Агропелет који производи Драган Бјелић, полако али сигурно налази пут до купаца.

(РТВ)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.