субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, управља градским, 13 сеоских водовода и два микроводовода, а осим нових бунара и повећања капацитета мреже, посебна пажња се посвећује смањењу губитака воде у системима, да би се они свели на минимум.

Главни узрок губитака воде је дотрајала инфраструктура и лош цевни материјал са великим такозваним позадинским цурењем, која се не могу детектовати.

У последњих 10 година извршена је скоро потпуна реконструкција воодоводне мреже у зони потрошње Стара Паланка. За пет година „Комуналпројект“ је успео да смањи индекс губитака воде са 12 на 6,7, а то се одразило на уштеду енергије и очување ресурса подземних вода. На градском изворишту „Ристић пут“ успели су да количну захваћене воде са 3,3 милиона кубних метара смање на 2,7 милиона кубика годишње. – Величина губитака условљена је старошћу инфраструктуре, притиском у водном систему, конфигурацијом терена, квалитетом цеви, бројем прикључака, врстом водомера, категоријом корисника – кажу, између осталог, стручњаци „Комуналрпојекта“.


Укидање паушалаца

Посебно су у ЈКП анализирали узроке пословних губитака у производњи и дистрибуцији воде у селима. – Приликом преузимања делатности у селима није извршена званична примопредаја водних објеката, а констатовано је само фактичко стање на терену – додаје Богуновић. – Сеоски водоводи у нашој општини у просеку су стари од 40 – 50 година, а радови су, својевремено, често реализовани мимо прописаних законских процедура. Стручне службе ЈКП нису добиле на увид техничку документацију о изграђеним водоводним мрежама. Трасе подземних инсталација и пречници водоводних цевовода нису могли бити утврђени на терену приликом преузимања комуналне делатности.

Главни узрок пословних губитака у селима је старост инфраструктуре са великим позадинским цурењима која се не могу визуелно открити. Зато су донете нове мере. И у селима ће се контролисати притисак, редовно сервисирати водомери, а паушална потрошња се мора свести на минимум. Мере предвиђају хитне санације цурења на мрежи и прикључцима и реконструкцију најкритичнијих деоница у мрежи.


–  Проценат захваћене и нефактурисане воде није задовољавајући и довољно тачан метод. За објективан приказ биланса воде и ефикасности водног система препоручује се методологија коју је прописала интернационална организација за воде – ИЊА. По њима губици у водном систему деле се на две основне групе. Технички, или физички губици су стварни губици током транспорта од водозахвата до потрошача, на цевоводима и прикључцима корисника. Административни, комерцијални губици су привидни губици воде која је изгубљена или због илегалних прикључака, или неовлашћеним коришћењем воде с уличних хидраната. Комерцијални губици, између осталог, су и потрошња воде за гашење пожара, нетачности водомера и неосетљивост великих водомера на мале протоке, те грешке у обрачунавању. Александар Богуновић, директор ЈКП у Бачкој Паланци каже да су зато донели мере да се смање губици пијаће воде. Лане су формирана мерна места на одређеним деоницама водоводне мреже у Паланци и уграђена је мерна опрема за контролу потрошње и притиска. Успостављене су четири зоне потрошње – индустријска зона, Стара Паланка, централни део града и зона Нова Паланка и Синај. Ове године планирана је израда математичког – хидрауличног водоводног система који доноси уштеде воде и енергије, али доприноси и смањењу укупних пословних губитака.  – Приступићемо регионалном пројекту „Управљање инфраструктурним средствима – мрежама у водоводима и изради базе техничких података водовода“ – каже Богуновић. – Пројекат ће трајати до краја 2019. године и подразумева коришћење савремених софтвера и процедура што има за циљ ефикасније управљање.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / Дневник / Фото: Комуналпројект

Прочитајте и ово

POČETAK PROJEKTA „MAMOGRAFIJA ZA ŽENE NA SELU“

Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo i Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Bačka Palanka, pod pokroviteljstvom Opštine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.