недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Uncategorized / БАЧКА ПАЛАНКА: Стигли рокови и умањене цене за летње баште

БАЧКА ПАЛАНКА: Стигли рокови и умањене цене за летње баште

БАЧКА ПАЛАНКА: Календарски пролеће је почело, али се зима није предала ни у Бачкој Паланци, па мало ко овде размишља о угоститељским летњим баштама које су популарне, обично од пролећа до јесени, посебно у центру ове вароши.

Ипак, има и оних у локалној самоуправи који подсећају угоститеље да своје обавезе треба да регулишу што пре, односно да треба да поднесу захтеве за издавање решења којим се одобрава привремено постављање мањих монтажних објеката, тачније летњих башти.

– Захтеви се подносе Одељењу за привреду у Општинској управи у Бачкој Паланци – каже Зоран Баћина, начелник за привреду ове општине. – Уз захтев се прилажу урбанистичко-технички услови, ако их привредни субјекти поседују. Урбанистичко-техники услови који су исходовани ранијих година код општинског Јавног предузећа „Стандард“ још су важећи. Они који немају ове услове морају их исходовати од Општине Бачка Паланка. Поступак издавања ових докумената је знатно убрзан, а висини накнаде је драстично смањена у односу на претходни период.

Зоран Баћина је изјавио да је извршено укњижавање свих зграда Блока „Партизан”

Заузеће јавне површине за постављање мањих монтажних објеката, летњих башти, одобрава се за период од 1. маја до 30. септембра текуће године.

– Таксена обавеза настаје са даном почетка коришћења јавне површине, а висина таксе се није мењала неколико година уназад – додаје Баћина.

Он истиче да је висина таксе одређена Одлуком о локалним комуналним таксама. Њена висина варира у зависности од зоне, највећа је у екстра зони у Бачкој Паланци (600 динара по квадратном метру месечно), а најнижа у селима општине (200 динара по метру квадратом месечно).

– Напомињем да су новчане казне за заузеће јавних површина без решења о одобрењу високе и да за правно лице износе 200 хиљада динара, за одговорно лице у правном лицу 10 хиљада динара, а иста толика је и казна за предузетнике – упозорава Баћина.

Годинама је око 1.000 становника Стамбеног блока „Партизан“ у центру Бачке Паланке имало проблема због тога што десетак вишеспратница, од којих су поједине изграђене и пре скоро пола века, нису биле укњижене. Зоран Баћина је изјавио да је извршено укњижавање свих зграда Блока „Партизан“.

– После овога посла, а трајао је годинама, позивамо све грађане који су власници у зградама на „Партизану“ да поднесу захтев за укњижавање својих станова – поручује Баћина. – Они који имају комплетну документацију овај посао могу релативно брзо да заврше, јер Катастар у Бачкој Паланци у року од 30 дана доноси решење о укњижењу.

Сазнали смо да је за укњижбу стана оријентационо потребно уплатити 5.000 динара Катастру, а потом 50-60 евра у динарској противвредности кошта етажирање, односно уцртавање станова. Да ли има још неких трошкова власници станова сазнаће када крену у посао укњижбе.

Свеинформације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и нанашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитерналогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / Dnevnik.rs / Фото: Dnevnik

Прочитајте и ово

MUP: Kamere na granici smanjiće gužve

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije, pustilo u rad pilot projekat …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.