петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Бачкопаланачке фирме у домаћем власништву успешне на тржишту

Бачкопаланачке фирме у домаћем власништву успешне на тржишту

„Дунавпревоз“ и „Подунавље“ пример су успешности пословања са домаћом структуром капитала.

О томе да Бачкој Паланци, општини са скоро 58.000 становника и око 6.000 званично незапослених, треба нових фабрика и радних места, овде се сви слажу. А када се прича о новим инвестицијама у привреди скоро сви полазе од доласка страних инвеститора, великих светских компанија, и као да се заборављају домаће компаније које су се овде одржале. Додуше, неколико великих и некада познатих фабрика није преживело брзу приватизацију, па су тако данас затворене капије „Меркура“, па некада чувене фабрике трикотаже „Марина“, „Нопала“, док је „Мајевица“ произвођач пољопривредне механизације званично још у стечају.

Има и успешних примера приватизације као што су „Дунавпревоз“ и трговинско предузеће „Подунавље“. Прва фирма је најуспешнији превозник путника у јавном саобраћају у Војводини, а поједини привредници тврде да су бачкопаланачки превозници најуспешнији и у целој Србији. За трговце „Подунавља“ може се рећи да су успешно преживели конкуренцију великих трговинских ланаца којима су власници стране компаније.

Статистика показује да се број запослених код домаћих послодаваца приближава броју запослених у страним компанијама

Још увек за најуспешније важе оне фабрике које су и у бившој, великој Југославији биле међу најуспешнијима. „Синтелон“ је сада у власништву „Таркета“ светске компаније која је међу водећим у производњи подних облога, а Пивара у Челареву сада је власништву данског „Карлсберга“ и убраја се међу три најуспешније на домаћем тржишту. „Малтинекс“, највећа фабрика за производњу пивског слада у региону у власништву је „Суфлеа“ и добро послује.  „Нектар“ је домаћа компанија, али регионални лидер у преради воћа и поврћа, а у непосредној близини, додају економисти, израстао је прави домаћи див, односно фабрика за производњу амбалаже, yамбо врећа и yакова. „Дивтрејд“ запошљава преко 400 радника и све више извози, па се по финансијским резултатима приближава страним компанијама које овде послују. У Гајдобри успешно, поред странаца који производе женске чарапе и извозе скоро све у Русију, успешно послује „Алингконел“ који производи електроматеријал и све је већи извозник, а ту је „Алваг“ фабрика за прераду ПЕТ амбалаже. У Паланци послује и „Фруктус“ најуспешнији домаћи произвођач чајева и производа од биља…

Има још малих и средњих предузећа како домаћих тако и страних која добро раде, а охрабрује што статистика показује да се број запослених код домаћих послодаваца приближава броју запослених у страним компанијама. Домаћи бизнисмени се надају да ће ускоро и они моћи да рачунају на субвенције које самим доласком добијају светске компаније. Помака, веле има, али требало би све да се убрза, па да и Бачка Паланка коначно добије нову, велику индустријску зону у којој ће бити посла, првенствено за младе и оне који већ годинама чекају на посао на евиденцији овдашње Филијале Националне службе за запошљавање.

[the_ad id=“2355″]

М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.