četvrtak, jul 18, 2019
Naslovna / Uncategorized / Bačkopalanački odbornici odlučuju o sudbini kružnog toka

Bačkopalanački odbornici odlučuju o sudbini kružnog toka

BAČKA PALANKA: O izgradnji prvog kružnog toka saobraćaja u Bačkoj Palanci dugo se govori, nadležni su i uradili deo potrebnih planova i projekata, a o ovoj velikoj investiciji izjasniće se odbornici Skupštine opštine na sednici u sredu, 18. aprila.

Među 25 tačaka dnevnog reda nalaze se izmene plana detaljne regulacije Obrovački put (blokovi 39, 30, 29, 38 i 44) u Bačkoj Palanci.

Menja se procena potrebnih sredstava za uređenje površine javne namene i sada iznosi 124,2 miliona dinara. Po nekim ranijim očito laičkim, paušalnim procenama smatralo se da se ovaj kružni tok može uraditi za 40-50 miliona dinara, ali ispostavilo se da je ceo posao mnogo komplikovaniji i višestruko skuplji. Očito je da bačkopalanačka opština nema para brzo i sama da uradi ovaj posao koji je izuzetno bitan za funkcionisanje i bezbednost saobraćaja u ovom mestu, pa će verovatno i ovaj projekat čekati na podršku Vlade AP Vojvodine, odnosno nadležnih pokrajinskih sekretarijata, ali i Vlade Srbije. – Raskrsnica ulica Branka Bajića, Cara Lazara, Šumska, Trg oslobođenja je nepravilna četvorokraka raskrsnica sa smaknutim ukrštanjem – kažu, između ostalog, ovdašnji urbanisti. – Sva ukrštanja na njoj su izvedena pod uglovima koji odstupaju od standardnih ukrštanja saobraćajnica pod uglom od 90 stepeni. Prioritetni pravac je kretanje ulicama Branka Bajića –Cara Lazara i Branka Bajića – Trg oslobođenja. Sva ukrštanja sporednih pravaca na prioritetni pravac su izvedena pod uglovima koji ne zadovoljavaju uslove bezbedne vožnje. Najnepovoljnija su ukrštanja vozila koja se kreću iz pravca ulice Trg oslobođenja prema Ulici Branka Bajića koje je pod uglom 42 stepena. Vozila koja se kreću Šumskom ulicom i moraju da skrenu prema Ulici Trg oslobođenja imaju međuprostor u raskrsnici od 15 metara koji je „nedefinisan“ i utiče na tok vozila koja se kreću Ulicom Cara Lazara.

Za otkup zemljišta 13 miliona

Samo za pripremu zamljišta, na primer, procenjeno je da će trebati preko 13 miliona dinara, jer je potrebno izvršiti otkup dela zemljišta, pa otkup starih industrijskih

objekata, rušenje i njihovo uklanjanje. Saobraćajna infrastruktura, po ovoj proceni, treba da košta skoro 73,2 miliona dinara, a zbog izmeštanja i postavljanje nove, hidrotehnička infrastruktura koštaće preko 21,5 miliona, elektroenergetska i tt infrastruktura skoro 14 miliona dinara, gasovodna infrastruktura 800.000 dinara, a uređenje javnih površina skoro 1,7 miliona dinara. Predviđeno je da se urade tri sabirne i tri pristupne ulice, parking prostor, biciklističke i pešačke staze, plato i kružna raskrsnica.

Saobraćaj biciklista je izuzetno ugrožen zbog samih vozno dinamičkih karakteristika sistema biciklista – bicikl, jer zbog mnogo izmena pravaca kretanja koje se odvija na kratkom rastojanju na kolovozu, biciklisti su pod rizikom od kontakta sa drugim učesnicima u saobraćaju – konstatuju, između ostalog, ovdašnji urbanosti. Ovo je za Bačku Palanku, ali i za tranzitni saobraćaj veoma bitna saobraćajnica, jer se ukršta nekoliko pravaca, pa i onaj koji je deo državnog puta prema Baču, Odžacima, Somboru… Na dužini od 140 metara smešteno je šest priključaka na dominantni putni pravac, pa je povećan broj konfliktnih tačaka, upozoravaju stručnjaci za saobraćaj. Tu su i dve benzinske pumpe, pa veliki prodajni centar, parking prostor…

Sveinformacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i nanašoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviternalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Dnevnik / Foto: Dnevnik.rs

Pročitajte i ovo

Oduzete njive biće vraćene starim vlasnicima

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta koji još čekaju da im se restitucijom vrate oduzete njive, uskoro bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.