nedelja, jul 21, 2019
Naslovna / Vesti / Beba (ne)košta više od 10.000 mesečno
Foto: pixabay.com

Beba (ne)košta više od 10.000 mesečno

Predviđena jednokratna finansijska podrška države roditeljima za prvo dete, u iznosu od 100 hiljada dinara, sasvim je dovoljna da se kupi sve što je potrebno novorođenčetu, pokazuje istraživanje portala Kamatica o tome koliko je potrebno novca u prvim bebinim danima.

„Nismo se bavili cenama kreveca, komodice za presvlačenje, kolica, kadice za kupanje, garderobe za novorođenče i ostalih pratećih stvari potrebnih za jednu bebu, gde su cene veoma raznolike u zavisnosti od kvaliteta, prodavnice, pa i države u kojoj se kupuje, a iskustvo dvostruke mame kaže da je obećanih 100.000 dinara od države, koje će se od 1. jula dobijati za prvo dete, jednokratno, sasvim dovoljno da se sve ovo kupi“.

U sve troškove oko bebe, spadaju i potrepštine koje se kupuju neposredno pred porođaj i nose u porodilište. U torbi koja se pakuje i nosi u bolnicu obavezne su stvari za mamu, ali i za prve dane života bebe, a za to je potrebno izdvojiti od 1.000 do 4.000 dinara, navodi se u tekstu.

Prema računici portala, po izlasku iz porodilišta za novorođenče je potrebno kupiti pelene, vlažne maramice, sapun ili kupku, vitamine, kapi, kreme, fiziološki rastvor, sterilne gazice, povidon jod, a u zavisnosti od marke proizvoda, ali i finansijske mogućnosti roditelja, sve ovo košta od 3.000 do 5.000 dinara.

Iako se pojedine „sitnice“ ne kupuju tako često, druge poput pelena se kupuju više puta mesečno, pa će i mesečni račun svakako biti nešto veći ukoliko se saberu sve potrepštine na mesečnom nivou.

Nimalo zanemariv trošak novopečenih roditelja je, kako se navodi, ishrana bebe.

Ukoliko mama ima dovoljno svog mleka „troškovnik“ je znatno niži, ali ukoliko majčinog mleka nema dovoljno, celom spisku je potrebno dodati i adaptiranu mlečnu formulu za novorođenčad.

Cene su veoma šarolike i zavise od proizvođača i veličine pakovanja, a kreću se u rasponu od 500 pa do 1.600 dinara. Jedna kutija je obično dovoljna za nedelju dana, što znači da je na mesečnom nivo za četiri kutije adaptiranog mleka potrebno izdvojiti od 2.000 pa do 6.400 dinara.

Na kraju, kada se sve „stavi na papir“ za prve bebine dane i sve „sitnice“ potrebno je izdvojiti od 5.500 do 13.500 dinara, a uz adaptirano mleko „troškovnik“ će biti veći.

„Ipak, u najvećem broju slučajeva, uvećani novčani iznos koji je država najavila biće dovoljan da pokrije skoro sve mesečne troškove jedne bebe u prvim mesecima, dok u kasnijem periodu ova suma nije ni približno dovoljna“, ocenjuje se u tekstu.

Pre uvođenja novih podsticajnih mera svaka majka je prilikom rođenja drugog deteta od države dobijala mesečno po 5.000 dinara do navršene druge godine života deteta.

Kako je najavljeno, taj iznos je sada dvostruko veći, pa će se za sve bebe rođene u 2018. godini, majkama uplaćivati 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine.

Roditelji koji dobiju treće dete od države će promati finansijsku podršku države od 12.000 dinara mesečno tokom deset godina, a za četvrto dete 18.000 dinara esečno, takođe u periodu od 10 godina.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navrših šest meseci starosti deteta.

Na roditeljski dodatak, u teoriji se čeka oko mesec dana, dok u praksi to izgleda nešto drugačije. Majke koje su se porodile početkom februara, na prvu isplatu mogu da računaju tek početkom juna, piše Kamatica.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.